Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Den Brna opět připomene slavné historické okamžiky

Rok 1645, poslední fáze třicetileté války. 112 dní obléhání Brna švédskými vojsky. Slavné vítězství sveřepé brněnské obrany vedené plukovníkem Raduitem de Souchesem. I letos proběhnou oslavy této zásadní historické události a 12. a 13. srpna Den Brna opět přinese kostýmované průvody, bitevní scény, dobový jarmark a mnoho dalšího.

Den Brna 2016 je připomínkou vítězství Brňanů, kteří 15. srpna 1645 odrazili útoky několikanásobné švédské přesily na šesti místech ve městě. Po tomto neúspěchu skončilo dlouhé obléhání města a generál Torstenson se svým vojskem odtáhl od brněnských hradeb. „Den Brna je tradiční akce, která připomíná tuto slavnou historickou událost a současně v srpnu baví obyvatele města a láká i zahraniční turisty,“ přibližuje akci Petra Rusňáková, brněnská radní.

Pro letošní rok Turistické informační centrum města Brna připravilo na 12. a 13. srpna opět bohatý tematický program. „Jeho ústředním bodem je sobotní znázornění válečné epizody na Kraví hoře, které jsme připravili ve spolupráci se Společností 1645. Právě Kraví hora je totiž historicky tím strategickým místem, odkud Švédové vedli svoje ostřelování města,“ dodává Jana Janulíková, ředitelka TICmB.

Pátek 12. srpna 2016

Program oslav Dne Brna 2016 začne v pátek 12. srpna dopoledne dobovým jarmarkem na náměstí Svobody, kde se pak v 15 hodin uskuteční slavnostní zahájení, v 18 hodin nástup městské hotovosti (Společnost 1645) a následně pochod centrem města. Součástí pátečního programu budou i netradiční prohlídky podzemí (Labyrint pod Zelným trhem, od 19 do 22 hodin) a komentované prohlídky kapucínské hrobky (od 19 do 21 hodin). Brněnský biskup Vojtěch Cikrle bude celebrovat pontifikální bohoslužbu Na poděkování Bohu a za šťastnou budoucnost města Brna, při níž vystoupí Dómský smíšený sbor Brno a Bfs Beseda brněnská (katedrála sv. Petra a Pavla v 19 hodin).

Sobota 13. srpna 2016

Hlavním dnem oslav bude sobota 13. srpna. Na náměstí Svobody se mezi vojenským ležením bude opět konat jarmark. V 11 hodin projde velký průvod vojska ulicemi Brna a vojáci položí kytice u hrobu Raduita de Souches v kostele sv. Jakuba. Představí se šermířské skupiny, například Duel Brno, a v 16 hodin vyrazí vojsko z centra města na Kraví Horu. Programovým vrcholem oslav Dne Brna budou na Kraví hoře vystoupení historických hudebních skupin, jezdeckých féerií a komponované bitevní ukázky. V 18 hodin to bude ukázka z obléhání Brna v roce 1645 a od 21.15 hodin ohňostroj s názvem „Poslední útok na Brno“.

Turistické informační centrum města Brna u příležitosti oslav připravilo také dvě tematické city tours s průvodkyní Janou Amadou. V pátek se zaměří na Dva pilíře obrany roku 1645 (v 16 hodin, sraz před katedrálou sv. Petra a Pavla). Sobotním tématem bude Obrana Brna za třicetileté války, aneb když na Brno táhli Švédi (v 11:30, sraz v Denisových sadech před obeliskem). Vstupenky lze koupit v předprodeji online a na ulici Radnická. Veškeré informace o Dni Brna 2016 zájemci naleznou na stránkách www.denbrna.cz.

Štítky Brno, slavnost, třicetiletá válka, historická událost, Kraví hora, Vojtěch Cikrle

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Den Brna opět připomene slavné historické okamžiky  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.