Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na Špilberku vystavují fotky slavného Američana McCurryho

Snímek afghánské dívky se zářivýma zelenýma očima z uprchlického tábora už v 80. letech obletěl svět. Pořídil ho reportážní fotograf Steve McCurry, když v Afghánistánu fotil v době sovětské okupace a jako první tak ukázal světu její brutalitu.

Fotil i jinde – v Indii, Číně, Barmě, Kuvajtu, na Srí Lance i v dalších exotických zemích. Jeho fotografie, které vynikají výraznými barvami, zobrazují obyčejné lidi, mizející kultury i válečné konflikty. Americký fotograf, držitel mnoha prestižních cen, se teď představí na brněnském Špilberku. 

Steve McCurry není jen fotograf a dokumentarista, ale také dobrodruh. Svůj nejslavnější snímek vyfotil v Afghánistánu, když za pomoci vesničanů překonal uzavřené hranice a filmové svitky s nafoceným materiálem skrýval všité v oblečení. McCurry procestoval šest kontinentů a všude pořídil řadu nezapomenutelných fotografií. Ty v sobě kromě typické barevnosti a silných emocí nesou také příběhy konkrétních lidí – fotograf je vypráví pomocí výrazů ve tváři i okolním prostředím. Jeho práci, několikrát oceněnou třeba na World Press Photo, si teď lidé mohou prohlédnout na hradě Špilberku. „Vystavíme stovku fotografií, mezi nimi i Afghánskou dívku ve velkém formátu 1 x 1 a půl metru,“ uvedl kurátor Garik Avanesian z České federace fotografického umění, která výstavu do Brna zapůjčila.

Výstavu doprovodí několik akcí, které budou reflektovat důležitá témata McCurryho fotografií i specifické aspekty jeho práce reportážního fotografa. Svůj nejslavnější snímek pořídil McCurry v Afghánistánu – a právě této zemi bude patřit beseda s bývalým velvyslancem, generálem Petrem Pelzem, který mimo jiné působil i jako ředitel vojenského zpravodajství. Spolu s ním bude o Afghánistánu vyprávět i brněnský cestovatel a dobrodruh Rudolf Švaříček z CK Livingstone (19. 5.).

McCurry často fotil v místech zasažených válkou a dokumentoval uprchlické tábory. Paralela s aktuální migrační krizí je více než zřejmá – o své zkušenosti z táborů na diskutovaných táborech na hraničních přechodech Röszke a Idomeni se přijdou podělit čeští dobrovolníci. Doplní je také politologové nebo Matěj Hollan (2. 6.). O svých zkušenostech s focením na krizových místech promluví také přední český válečný fotograf Jan Šibík, který zároveň projde se zasvěceným komentářem výstavou McCurryho fotografií (14. 6.).

Tisková zpráva

Štítky Steve McCurry, Špilberk, fotograf, Afghánistán, Čína, Indie, Myanmar, Srí Lanka, Kuvajt, Jan Šibík, Matěj Hollan, World Press Photo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Špilberku vystavují fotky slavného Američana McCurryho  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.