Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Originální filmové klapky budou k vidění v Brně

Již 19. ročník projektu Salonu filmových klapek, který je tradiční součástí Zlín Film Festivalu, zavítá při své Klapka tour také do moravské metropole. Od čtvrtku 5. května bude polovina kolekce těchto jedinečných děl k vidění v Galerii Dílo. Návštěvníci si je zde budou mít možnost prohlédnout až do 22. května.

Úkolu vytvořit z obyčejné dřevěné klapky výjimečné umělecké dílo se letos zhostil rekordní počet výtvarníků. „V kolekci tvořené 138 klapkami nechybí tradičně ani skvosty od známých umělců jako jsou Olbram Zoubek, Boris Jirků, Ilja Hartinger, Kateřina Miler a další tradiční přispěvatelé,“ uvádí členka správní rady nadačního fondu FILMTALENT ZLÍN a umělecká ředitelka festivalu Markéta Pášmová a upřesňuje: „Nově ale dostali prostor také mladí, začínající výtvarníci a absolventi uměleckých škol."

Autoři mají možnost sami vybírat techniku zpracování i téma filmové klapky. „Letos bylo pro umělce inspirací třeba  hlavní téma festivalu nebo také festivalový Zlín a jeho atmosféra,“ říká Markéta Pášmová a dodává: „Ze zkušenosti z předchozích let víme, že k oblíbeným patří klapky známých výtvarníku zvučných jmen, které bývají velmi úspěšné při následné aukci klapek.“

Letos se v premiéře mohou zájemci zapojit do dražby také na dálku. Jednu z klapek totiž nabídnou její organizátoři zájemcům prostřednictvím aukčního portálu Aukro. Tradiční aukce 19. ročníku Salonu filmových klapek potom proběhne v neděli 29. května ve Zlíně.

Celkový výtěžek věnuje nadační fond FILMTALENT ZLÍN na podporu autorských snímků studentů filmových škol a dalších začínajících tvůrců. V roce 2015 putovaly na základě soutěže o finanční podporu audiovizuální nebo vizuální tvorby prostředky ve výši 800 tisíc korun na vznik 14 projektů - výstav, dokumentárních, hraných a animovaných filmů.

SALON FILMOVÝCH KLAPEK

Projekt vznikl v roce 1998 jako doprovodná aktivita Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež ve Zlíně. Za dobu jeho existence bylo vydraženo 1 920 filmových klapek, které se v mnoha případech staly součástí uměleckých sbírek ctitelů výtvarného i filmového umění. Projekt Salon filmových klapek disponuje ochrannou známkou autorských práv, a tak zachovává výjimečnost a originalitu jednotlivých uměleckých děl.

Výtěžek z jejich aukce slouží k finanční podpoře výroby filmů - jak hraných, tak i animovaných a dokumentárních. V průběhu 18 let vzniklo díky projektu 228 audiovizuálních studentských děl a v mnoha případech vznik těchto absolventských filmů odstartoval filmovou kariéru začínajících tvůrců.

„Klapka TOUR 2016“

15. 3. – 28. 3. 2016 - Praha, Divadlo Hybernia (vernisáž 23. 3. v 17:00 hod.)
2. 4. – 12. 4. 2016 - Olomouc, Galerie Bohéma (vernisáž 1. 4. v 17:00 hod.)
14. 4. – 1. 5. 2016 - Mladá Boleslav, Škoda muzeum (vernisáž 14. 4. v 17:00 hod.)
4. 5. – 23. 5. 2016 - Zlín, OZC Zlaté jablko (vernisáž 4. 5. v 17:00 hod.) – ½ expozice
5. 5. – 22. 5. 2016 - Brno, Galerie Dílo (vernisáž 5. 5. v 17:00 hod.) -½ expozice
16. 5. – 22. 5. 2016 - Praha, Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR, klapky ze soukromých sbírek
26. 5. – 28. 5. 2016 - Zlín, Kongresové centrum 

Aukce klapek proběhne v neděli 29. května 2016 od 13.00 hodin ve Velkém sále Kongresového centra ve Zlíně. 

Tisková zpráva

 

Štítky Zlín, projekt, vernisáž, Brno, festival, galerie, dražba, Olbram Zoubek, Boris Kastner-Jirka, Praha, umělecké dílo, Poslanecká sněmovna ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Originální filmové klapky budou k vidění v Brně  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.