Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Pěvecký sbor Kantiléna dnes v Brně oslaví 60 let činnosti

Oceňovaný pěvecký sbor Kantiléna, který působí při Filharmonii Brno, dnes narozeninovým koncertem oslaví 60 let své existence. Vystoupí v sále Stadionu společně s předními sólisty, orchestrem a také s Kühnovým dětským sborem.

Posluchači tak mají možnost vidět a slyšet dvě velká pěvecká tělesa na jednom pódiu, sdělila mluvčí filharmonie Lenka Němcová.

Zazní koncertní provedení Špalíčku od Bohuslava Martinů. Dílo čerpá inspiraci z poetiky lidových her, dětských i obřadních. Texty hledal Martinů v klasických sbírkách Sušilově, Bartošově, Němcové nebo Erbenově, řadu jich znal z vlastního dětství, uvedl dramaturg Jiří Beneš.

Kantiléna vznikla v roce 1956 jako Šlapanický dětský sbor. Během několika let se vypracovala ve výběrové těleso a začala vítězit na českých i zahraničních soutěžích. Sbor má za sebou 1500 koncertů v Česku, 17 evropských zemích, Spojených státech, Kanadě, Japonsku a Rusku.

V jubilejním roce sbor vystoupil například na tradičních abonentních koncertech v sezoně Filharmonie Brno, dále na Smetanově Litomyšli nebo Forfestu v Kroměříži. Členové hostují také v operních inscenacích či muzikálech.

"Náš sbor také přijal pozvání ředitele Davida Marečka ke spoluúčinkování na předvánočních koncertech České filharmonie," doplnil sbormistr Jakub Klecker.

Zdroj: ČTK

Štítky koncert, Brno, Filharmonie Brno, pěvecký sbor, Bohuslav Martinů, Jiří Beneš, Smetanova Litomyšl, David Mareček, USA, Česko, Japonsko, Rusko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pěvecký sbor Kantiléna dnes v Brně oslaví 60 let činnosti  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.