Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Dracula ožívá v Letohrádku Mitrovských.

Letohrádek Mitrovských na Starém Brně připravil od 23. dubna do 19. června 2016 výstavu o krvavé historii, která představí smyšlené bytosti, ale i reálné postavy z dávné minulosti toužící po lidských šťávách.

O tom, že nejznámější upír je hrabě Dracula nebude určitě nikdo pochybovat. Jeho příběh byl několikrát zfilmován a šlechticův hrad v rumunské Transylvánii dodnes patří k nejnavštěvovanějším památkám celého Balkánu. Ovšem málokdo tuší, že jako literární předloha posloužila tvůrci Draculy -  Bramu Stokerovi - jihočeská kněžna Eleonora Amálie ze Schwarzenbergu, s jejímž tajemným osudem vás výstava také seznámí.

Střední Evropa byla všeobecně bohatá na upírství – už gotické kroniky zmiňují několik zásadních případů! Renesanční monstrum Alžběta Báthory známá jako Čachtická paní se ráda koupala v krvi svých obětí, Karlštejnská paní Kateřina Bechyňová z Lažan v polovině 16. století umučila nejméně 14 poddaných. Pozdější upírské šílenství v dobách baroka, během kterého se překopal kdejaký obecní hřbitov i lesní hřbitůvek, musela rázně zastavit až samotná císařovna Marie Terezie!

Na výstavě se dozvíte jak upíra rozpoznat a hlavně jak se proti němu chránit. Kdy použít cibuli a kdy česnek, co provádět s kuchyňskou solí, z jakého dřeva bude nejlepší vyrobit naostřený kůl, kterým upírovi probodnete srdce a jestli chodí upíři sát i za bílého dne…? A co teprve vlkodlak – bestie z Gévaudanu!

Pokud se budete chtít rozšířit své znalosti ještě více, připojte se k věhlasnému upírobijci van Helsingovi, který mnoho let zkoumal prostředky, jakými se lze upírů zbavit navždy. Společně s ním probádáte typy upířích zubů a dozvíte se, v kolika podobách je možné upíra potkat! Vedle samotných vampýrských legend, vystavěných na základě dobových kronik a jiných dokumentů, se na výstavě seznámíte také s mimoevropskými upířími nestvůrami, jako je brazilská Jaracaca nebo indické Rakšas.

Kromě poutavých textů budou na výstavě prezentováni upíři ve stylizovaných scénách. Od běžného domácího sání přes upírskou hostinu, po denní spánek hraběte Draculy. Figury vypadají velice věrohodně. Nechtěli jsme ponechat náhodě žádný detail, takže postavy mají skleněné oči, ostré zuby a dobové šatstvo včetně účesů. Speciálně pro tuto výstavu také vznikly multimediální ´pohyblivé´ obrazy, které vystraší úplně každého návštěvníka - před očima se totiž promění zprvu idylický portrét ve strach nahánějící bestii“ upřesnil kurátor výstavy Mgr. Petr Lukas.

Výstava, která je určena pro všechny zvídavé a rády se bojící návštěvníky, se z Letohrádku Mitrovských v Brně přestěhuje do tajemného podzemí slavkovského zámku.

Výstava, která vás vysaje… Úterý až neděle, 10 až 16 hodin.

Více informací na www.letohradekbrno.cz

Tisková zpráva

Štítky výstava, Letohrádek Mitrovských, Alžběta Báthoryová, Staré Brno, letohrádek, Marie Terezie Habsburská, Balkán, Sedmihradsko, střední Evropa, Petr Lukáš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dracula ožívá v Letohrádku Mitrovských.  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.