Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Hvězdárna a planetárium Brno bodovala v přehlídce Akademií věd České republiky

Hvězdárna a planetárium Brno obdržela v minulém týdnu dvě ceny – 1. a 2. místo – v soutěžní přehlídce SCIAP 2015 (SCIence APproach) organizované Akademií věd České republiky. Cenu si odneslo Přírodovědné kognitorium – vědecká stezka a série „open air“ akcí organizovaných v roce 2015.

"Hvězdárna a planetárium Brno zabodovala téměř ve všech předcházejících ročnících této čím dál tím prestižnější přehlídky projektů popularizujících vědu. Letos poprvé si však přivážíme hned dvě trofeje. Jsou důkazem, že naše nové projekty – tedy vědecká stezka a přívalové akce pod širým nebem – oceňují nejen naši návštěvníci, ale také odborná veřejnost. S o to větší radostí budeme podobné aktivity rozvíjet i v budoucnosti," řekl Jiří Dušek, ředitel Hvězdárny a planetária Brno

Přírodovědné kognitorium – Vědecká stezka – 1. místo v kategorii Expozice/výstava

Přírodovědné kognitorium – vědecká stezka je interaktivní venkovní expozice. Úvodní studie pro realizaci projektu začaly v září 2014, o rok později byla stezka slavnostně otevřena. Vědecká stezka byla zakomponována do okolní krajiny Hvězdárny a planetária Brno, kdy na místě vodojemu z 30. let minulého století byly postaveny pochůzné podesty, které nesou 10 interaktivních exponátů. Celá kompozice je přívětivě zasazena do areálu parku Kraví hory a doplňuje ráz okolí moderní budovy.

Vědecká stezka si klade za cíl podpořit zájem o přírodní vědy, inspirovat návštěvníky a infikovat je touhou po objevování a poznávání reálného světa. Nabízí jim možnost inteligentně trávit volný čas. Proto je přístupná nepřetržitě 24 hodin denně. Od rána do večera, od soumraku do úsvitu, od pondělí do neděle mohou návštěvníci jakéhokoli věku na vlastní oči, sluch i hmat poznávat svět kolem sebe.

K dispozici jsou tyto exponáty: model vesmírného roveru, akustická roura, 3D skener, kaleidoskop, astronomický dalekohled, polární dalekohled, spektroskop, meteorologická stanice, pixelová stěna, planetární váhy. Jednotlivé exponáty jsou mechanické a mají velmi intuitivní ovládání. Nápomocné jsou i přistavené panely s textovými návody a grafickými ikonami. Každý exponát má svůj unikátní QR kód, který odkazuje na internetové stránky http://stezka.hvezdarna.cz s video návody a dalšími informacemi.

Akce pod širým nebem – 2. místo v kategorii Den otevřených dveří/workshop/exkurze/přednáška

V průběhu celého roku se Hvězdárna a planetárium Brno pravidelně věnuje pořádání akcí na popularizaci vědy. Patří k nim například pozorování zatmění Slunce či Měsíce, Noc vědců nebo Festival vědy. V roce 2015 měly premiéru dvě takové aktivity – Noc padajících hvězd a Svátek světla.

Cílem Noci padajících hvězd bylo hromadné pozorování Perseid, známého meteorického roje, na místě s úžasným výhledem na Brno. Z naší strany byla zajištěna reprodukce ambientní hudby, moderátor po celou noc upozorňoval na zajímavé jevy (několik málo meteorů, jasné hvězdy, souhvězdí, přelétající letadla). Pro lepší viditelnost především v jižním směru bylo zhasnuto osvětlení hradu Špilberk. Počasí příliš nepřálo, ale i tak se v prostoru Kraví hory pohybovalo zhruba 2 tisíce pozorovatelů.

V úterý 22. prosince byl zimní slunovrat s nejkratším dnem v roce. Základem oslavy této události bylo originální nasvětlení pohledových fasád budovy, realizované uskupením VISUALOVE. Obraz doplňovala dominanta kupole, na které probíhala videomappingová projekce pohrávající si s jejím klasickým vnějším výrazem. Návštěvníci byli zahaleni do hávu dynamické hudby prostupující předprostor Hvězdárny a planetária Brno, která podtrhla vnímání tohoto zcela mimořádného vizuálního zážitku. Na fasádě také probíhala projekce o Slunci se základními informace o této hvězdě. První světelná show začala již v 17 hodina a v pravidelných intervalech se opakovala až do 22 hodiny. Odhadem dorazilo nečekaných více než pět tisíc diváků.

Soutěžní přehlídka SCIAP 2015

Cílem soutěžní přehlídky SCIAP (SCIence APproach) je ocenění nejúspěšnějších popularizačních aktivit vědy realizovaných na území České republiky nebo v českém jazyce, dále pak popularizace vědy a prezentace Akademie věd České republiky. Soutěž je otevřena všem subjektům, které se vědou zabývají a vědu popularizují. Podporovatel této soutěže bude vnímán jako partner vědy a rovněž jako partner popularizace vědy a výzkumu v České republice.

Přehlídka je otevřena všem subjektům, kterými mohou být science centra, vědecké ústavy, vysoké školy a občanská sdružení. Účastník soutěže musí předložit ukázku (prezentaci) aktivity, mediální výstup, který aktivitu prezentoval veřejnosti, popis, fakta a data ke způsobu prezentace a medializace aktivity, data k návštěvnosti, sledovanosti či jiné míře úspěšnosti aktivity.  Do přehlídky se pravidelně hlásí několik desítek projektů, konkrétně letos jich bylo 85, z nichž ty nejúspěšnější vybírá více než desetičlenná odborná porota.

Ceny do soutěže SCIAP – v podobě průzračného hranolu – vyrobili studenti ze Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské Kamenický Šenov. Dva z nich mají od 13. dubna 2016 domov na Hvězdárně a planetáriu Brno.

Tisková zpráva

Štítky Hvězdárna a planetárium Brno, Akademie věd České republiky, projekt, hvězda, exponát, popularizace vědy, Česko, Kraví hora, Perseidy, Noc vědců

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hvězdárna a planetárium Brno bodovala v přehlídce Akademií věd České republiky  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.