Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

POP-ART a skotačící andílci. Na Špilberku začíná výstava Andyho Warhola

Mick Jagger nevhodně pokukuje po návštěvnících, přestože je blízko něj Aretha Franklin. Mao Ce-tunga v útrobách hradu nikdo nečekal. A Marilyn Monroe se dokonce zjevuje opakovaně. Pokaždé v jiných barvách.

Očití svědci potvrzují, že rozhodně nejde o halucinace z hladu – k dispozici jsou hektolitry polévky značky Campbell’s nebo banány z desky The Velvet Underground & Nico. Celému případu na podivnosti dodává přítomnost skotačících víl a andílků. V České republice byli spatřeni vůbec poprvé. Tento mumraj je teď k vidění na Špilberku na výstavě legendy světového pop-artu Andyho Warhola.

Takové množství barevných úkazů nebývá na brněnském hradě zvykem. Jasno do případu vnesl až mluvčí Muzea města Brna Michael Kalábek. „Na Špilberku právě začíná velká jarní výstava Andy Warhol: V hloubi mé zahrady. Jmenuje se podle jeho rané série kreseb z roku 1956 In the Bottom of my Garden, v níž ztvárnil roztomilé andílky barokních tvarů, jak tancují s vílami a veselí se. Česká veřejnost dosud neměla příležitost je vidět. Warhola inspirovala stará píseň There are Fairies at the Bottom of our Garden od Rose Fylemana a Lizy Lehmann, kterou ve třicátých letech nazpívala Beatrice Lillie.“ Tyto kolorované kresby z doby, kdy Andy Warhol teprve začínal jako reklamní kreslíř, jsou cenným dokladem jeho vznikajícího osobitého projevu.

Vedle litografií kreseb ze série In the Bottom of my Garden se na výstavě objeví i Zlatá kniha Andyho Warhola. „V kresbách je cit, láska i něha. Warhol je vytvořil ve spolupráci s matkou Julií, která měla krásný rukopis a dotvořila tak celkový obraz,“ popisuje kurátor sbírky Miroslav Houška z Galerie GOAP, která do Brna zapůjčila na dvě stě exponátů. Ty pocházejí z edice Sunday B. Morning – např. portréty Marilyn Monroe nebo konzervy polévek Campbell’s, nebo z edice Carnegie Museum of Art – např. Flowers nebo šest portrétů Warholových koček. Celkem jich měl 25 a všechny se pro jistotu jmenovaly Sam. Výstava mapuje Warholovu třicetiletou tvorbu, je tu např. i jedno z jeho posledních děl z roku 1986, St. George & the Dragon. Warhol zemřel o rok později.

Ve výstavě nechybí ani další Warholovy ikonické práce: portréty Johna Lennona, Micka Jaggera, Arethy Franklin, Mao Ce-tunga a jiných. Výstava zahrnuje i Warholovu tvorbu pro hudební svět. „Za svůj život vytvořil téměř šedesát obalů na LP. První návrh vznikl už v roce 1949 – i ten je v expozici k vidění,“ říká kurátor Houška. Ve sbírce autentických obalů lidé najdou třeba zip u kalhot na Sticky Fingers od The Rolling Stones nebo zralý banán na debutu The Velvet Underground & Nico, který Warhol dokonce produkoval.

Na každého jednou čeká 15 minut slávy, prohlásil Warhol v roce 1968. Chvilka slávy čeká na návštěvníky přímo teď ve výstavě. Na jejím konci je grafická dílna, kde si budou moci pomalovat Warholovu bustu nebo vybarvit omalovánky s motivy zmíněných andílků a víl. Kdo bude chtít, může své dílo na Špilberku ponechat – vystaví se na připravené zdi hned vedle Warhola. Tajemství z hlubin Warholovy zahrady se teď lidem otevírají na Špilberku. Kurátor Miroslav Houška jimi provede na komentované prohlídce v úterý 15. března v 16 hodin.

Andy Warhol: V hloubi mé zahrady. 11. února až 1. května 2016.

Tisková zpráva

Štítky Andy Warhol, výstava, Špilberk, Marilyn Monroe, Mao Ce-tung, Aretha Franklinová, Mick Jagger, kresba, Miroslav Houška, zahrada, portrét, hrad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POP-ART a skotačící andílci. Na Špilberku začíná výstava Andyho Warhola  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.