Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Loupežnická akční pohádka se bude několikrát promítat na Špilberku

Nejstrašlivější loupežníci všech dob se sešli v jednom filmu. Spadeno na ně má nejen hraběnka, která touží po věčné kráse a klidu v svém lese, kde právě vládne banda loupežníků, ale dokonce sám Ďábel.

Vizuálně atraktivní film plný zdařilých bojových choreografií i vtipných hlášek přitom natočili nadšenci, kteří na něj peníze vybrali od fanoušků. Snímek s názvem Prach a Broky se pro velký zájem bude na Špilberku promítat celkem čtyřikrát. 

Přestože film nenatáčeli profesionální filmaři, rozhodně má na to stát se zdatnou konkurencí multiplexových trháků. Může za to silná zápletka i kvalitní zpracování. Za filmem navíc stojí silná komunita – bez ní by ostatně ani nevznikl. Sdružení Rosenthal se podařilo na film vybrat neuvěřitelných 109 000 korun na webu Startovač.cz.

Film se bude několikrát promítat po celé republice, v Brně si tvůrci vybrali hrad Špilberk. A fanoušci znovu nezklamali. Kvůli nebývalému zájmu diváků se konají hned čtyři promítání. Špilberk totiž nabídne výjimečnou atmosféru, protože jako nejtěžší žalář habsburské monarchie se k tématu loupežníků skvěle hodí. Navíc zde byl vězněn Tomáš Grasel, otec Jana Grasela – filmového loupežníka, jehož postava má historický základ.

Ostatně všechny postavy loupežníků jsou opředeny legendami. Tvůrci se v postavě hlavního loupežníka Záhoře inspirovali v Erbenově Kytici, nechybí ani Vilém z Máchova Máje, Lotrando ze známé pohádky, Rumcajs nebo jediná loupežnice Ronja z pera Astrid Lindgrenové. Členem bandy je i slovenský zbojník Jánošík. Kromě nich ve filmu vystupuje i hraběnka Amálie von Edelreich a její věrný poskok Ficko, u nichž tvůrci vycházeli z románu Čachtická paní. Lstivý Ficko je do hraběnky zamilovaný, stejně jako kapitán Amadeus Galtieri a husar Jan Brach – jediné dvě postavy, které nepocházejí ze známých děl, ale z přímo z hlav tvůrců. Nechybí však ani všeobecně známá postava Ďábla.

Snímek produkoval už zmíněný spolek Rosenthal, který se věnuje divadelní i filmové tvorbě, organizuje dětské tábory i zážitkové hry pro dospělé a pořádá nejrůznější společenské akce. Prach a Broky nejsou jeho prvním filmem, jsou ale dosud největším a nejnáročnějším. Z Rosenthalu vzešel základ štábu, postupně se přidávali další pracovníci. Celkově na filmu pracovalo víc než sto lidí – všichni ve volném čase a z nadšení, bez honoráře. Výsledek je úchvatný.

Film Prach a Broky se na Špilberku bude promítat v sobotu 30. ledna ve 13, 15, 17 a ve 20 hodin v sále Ogilvy. Vstupné: 80 Kč.

Facebook události

Brněnské projekce jsou spoluorganizovány Muzeem města Brna pod hlavičkou projektu Jeden kmen.

Štítky film, Špilberk, Brok, pohádka, krása, Astrid Lindgrenová, Alžběta Báthoryová, Habsburská monarchie, Facebook, Ogilvy, Muzeum města Brna, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Loupežnická akční pohádka se bude několikrát promítat na Špilberku  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.