Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Koncert Cohena a Filharmonie Brno se blíží

Populární izraelský kontrabasista, skladatel a hudební vizionář Avishai Cohen se již za necelé dva týdny představí v moravské metropoli se zbrusu novým projektem, kterým vstupuje do pro něj zatím neprobádaných vod. 30. listopadu v Bobycentru vystoupí nejen v doprovodu svého tria, ale po boku Filharmonie Brno.

Připravit společný projekt s orchestrem je něco, o čem sním už dlouho. Některé mé skladby a písně, které zpívám, v sobě mají určitý orchestrální zvuk, potřeboval jsem se jen dostat do bodu, kdy by to všechno dávalo smysl, a to se podařilo,“ říká Avishai Cohen. Unikátní projekt nazvaný „An Evening With Avishai Cohen“ vytvořil uznávaný americký aranžér a dirigent Robert Sadin. Pořadatelé pro velký zájem nově uvolnili i vstupenky na stání za 350 korun. Ty jsou v prodeji, stejně jako vstupenky do dalších kategorií, na webu www.avishaicohen.cz a v běžných předprodejích.

Na koncertě s názvem An Evening With Avishai Cohen zazní nejrůznější hudební styly od jazzu, přes Cohenovy oblíbené sefardské zpěvy, klezmer až po brazilskou bossa novu. Pro úpravu svých autorských i tradičních skladeb pro více než padesátičlenný orchestr si Avishai Cohen zvolil zkušeného newyorského aranžéra a držitele Grammy Roberta Sadina. Ten při tom čerpal z vlastních bohatých zkušeností, aranže dělal například pro Plácida Dominga, přední světové orchestry v čele s Newyorskými filharmoniky, Chicagský symfonický orchestr, Londýnský symfonický orchestr a další. Jako producent a dirigent se podílel na třemi cenami Grammy ověnčeném albu Alegria Waynea Shortera a stejný počet „gramofonků“ získalo i album Herbieho Hancocka Gershwin’s World, u kterého je podepsaný nejen jako producent, ale i jako autor některých aranží.

Projekt An Evening With Avishai Cohen představuje unikátní spojení jazzu, world music a majestátního zvuku filharmonie. S Filharmonií Brno se Avishai Cohen ukáže nejen v poslední listopadový večer v moravské metropoli jako součást festivalu JazzFestBrno, ale o dva dny později i v prestižním vídeňském koncertním sále Konzerthaus. Byl to právě festival JazzFestBrno, který společně s Filharmonií Brno celý projekt inicioval. Po úspěšném turné s komorní sestavou smyčců a hoboje se tak pětačtyřicetiletý kontrabasista, skladatel a zpěvák pouští do zásadního dobrodružství v neznámých teritoriích. Jeho historicky první spolupráce se symfonickým orchestrem právě takovým dobrodružstvím je. Naštěstí má zkušené průvodce: vynikající spoluhráče z vlastního tria, amerického aranžéra a dirigenta Roberta Sadina a Filharmonii Brno, schopný a flexibilní umělecký soubor, jenž disponuje citem pro hudbu na hranici žánrů i neoddiskutovatelnou profesionalitou. „O Cohenovi je dobře známo, že umí skloubit virtuositu, hudební kvalitu i nevtíravou show. Jen málokdo umí takto vkusně míchat špičkové umění a zábavu,“ říká umělecký ředitel JazzFestu Brno Vilém Spilka.

Avishai Cohen si i díky této dovednosti získal už statisíce věrných posluchačů po celém světě, a jelikož Česko patří mezi jeho oblíbené koncertní destinace, není divu, že si i u nás vybudoval početnou fanouškovskou základnu. Ostatně jeho koncerty na JazzFestu Brno v roce 2006 a 2012 řadí mnoho návštěvníků k tomu nejlepšímu, co bylo na festivalu za čtrnáct let jeho existence k vidění. „Avishai dokáže přilákat jak pravověrné posluchače jazzu, tak ty, kteří jazz poslouchají spíše jen svátečně. Koneckonců když jsme se během letošního JazzFestu Brno návštěvníků ptali, jakého interpreta by si přáli vidět, nejčastěji uváděli právě Avishaie Cohena. Jsme rádi, že se přání fanoušků záhy protnou s dlouhodobými záměry naší dramaturgie,“ dodává Spilka, který věří, že díky novému projektu přibudou Cohenovi další noví obdivovatelé, tentokrát z řad milovníků symfonické hudby.

Cohen se může pyšnit nejen širokou popularitou, ale také uznáním z řad kritiků. Prestižní magazín Down Beat ho nazývá vizionářem světového měřítka a časopis Bass Player ho zařadil mezi stovku nejvlivnějších basistů 20. století.

Tisková zpráva

Štítky Avishai Cohen, Brno, projekt, orchestr, festival, jazz, JazzFestBrno, Robert Sadin, Grammy Award, Plácido Domingo, Herbie Hancock, Wayne Shorter

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koncert Cohena a Filharmonie Brno se blíží  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.