Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

25 rok Nezávislosti Litva oslavuje výstavou meziválečné moderní architektury v Brně

V listopadu v brněnské Vile Stiassni probíhá výstava modernistické architektury města Kaunasu, který byl dočasným hlavním městem první Litevské republiky v letech 1920-40. K příležitosti oslav čtvrti století od Obnovení Litevské Nezávislosti výstava představí unikátní v Baltském regionu rozkvět architektury, ovlivněné školou Bauhausu i funkcionalismem.

Podle autora výstavy, ředitele Kaunaského festivalu architektury Gintarase Balčytise, město Kaunas v dynamickém dění začátku 20. století získal nečekaně významné místo na mapě Evropy, a využil tak možnosti stát se důležitým evropským městem a centrem meziválečného architektonického modernismu. Tento styl se stal jeho novým poznávacím znamením, novou tváří. Město si dodnes zachovalo nesmazatelnou auru svobodného města a místa s rebelantskou duší, která ovlivňuje celou pozdější epochu litevské nové architektury.

„K příležitosti oslav 25 let naši Nezávislosti brněnskému publiku představujeme město, které se stalo symbolem první Litevské republiky, a také epochy opětovného návratu našeho státu na mapu Evropy začátkem 90. let. Kaunas, stejně jako Brno, je druhé největší město našeho státu, takže se vyznačuje obdobným významem a náladou“, - říká za pořádající Velvyslanectví Litevské republiky v Praze velvyslanec Edvilas Raudonikis.

11. března roku 1990 Litevská Nejvyšší Rada vyhlásila obnovení Nezávislosti Litevské republiky a její státnosti, a navázala na předválečnou tradici samostatnosti při budování moderního svobodného státu.

Putovní výstava Meziválečná architektura Kaunasu, kterou v prostorách Vily Stiassni lze shlédnout od 14. listopadu do 13. prosince, připravil Kaunaský festival architektury, spolupořádá Velvyslanectví Litevské republiky v Praze s partnery Magistrátem města Brna, a Metodickým centrem moderní architektury v Brně při Národním památkovém ústavu.

Tisková zpráva

Štítky výstava, architektura, Litva, Brno, Kaunas, moderní architektura, Bauhaus, Baltský region, slavnost, Evropa, Praha, festival

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

25 rok Nezávislosti Litva oslavuje výstavou meziválečné moderní architektury v Brně  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.