Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Den Brna 2015 – Švédi budou poprvé dobývat Kraví horu

Brno si letos připomíná 370. výročí nejslavnější kapitoly z historie města a také hrdinství Brňanů při obléhání města Švédy v době třicetileté války v roce 1645.

Den Brna 2015 představí turistům i obyvatelům města v pátek 14. a v sobotu 15. srpna tuto historickou událost přitažlivou a prázdninově laděnou odpočinkovou formou. Připraveny jsou kostýmované průvody a bitevní scény, městem zaduní dělostřelecké salvy při dobývání Kraví hory, návštěvníci budou mít šanci prohlédnout si historické zbraně nebo navštívit dobový jarmark.

Oslavy Dne Brna 2015 jsou připomínkou vítězství Brňanů v úterý 15. srpna 1645, kdy švédský generál Torstenson podnikl generální útok na šesti místech města. Ale ani na jednom neuspěl, odtáhl od hradeb Brna.

I na letošní rok připravilo Turistické informační centrum města Brna ve spolupráci s členy spolku Společnost 1645 scénické znázornění válečné epizody. Komponované bitevní ukázky „Výpad na švédskou šanci“ a „Zničení švédské šance“ se letos odehrají na Kraví hoře.

Proč na Kraví hoře? Důvody jsou dva: podle historických pramenů byla právě Kraví hora tím strategickým místem, odkud Švédové odstřelovali Brno a druhým důvodem je skutečnost, že bitevní scéna vedená parkem Kraví hora bude pro diváky atraktivnější a přehlednější, než dobývání Špilberku z jeho strání a hradeb,“ vysvětluje vedoucí programového oddělení TICmB Jiří Mottl.

Program oslav Dne Brna 2015 začne v pátek 14. srpna dopoledne dobovým jarmarkem na náměstí Svobody. V programu vystoupí i šermíři a kejklíři. Na pódiu na náměstí Svobody se v 15 hodin uskuteční slavností zahájení Dne Brna, v 18 hodin nástup městské hotovosti (Společnost 1645) a následně pochod centrem města.

U příležitosti oslav Dne Brna se budou v pátek 14. srpna od 17 do 21 hodin konat v Labyrintu pod Zelným trhem Netradiční prohlídky podzemí, které budou spojené s dobovou hudbou a ochutnávkou z nabídky Moravské banky vín v podzemní krčmě.

Hlavním dnem oslav bude sobota 15. srpna. V 11 hodin pozdraví vojsko a diváky na náměstí Svobody primátor města Brna Petr Vokřál a brněnský biskup mons. Vojtěch Cikrle. Představí se šermířské skupiny, například Bravo team Libora Olšana, který se specializuje na šerm ve scénické podobě a ve 14 hodin vyrazí vojsko z centra města na Kraví Horu.

Programovým vrcholem oslav Dne Brna budou na Kraví hoře komponované bitevní ukázky „Výpad na švédskou šanci“ – v 16 hodin a „Zničení švédské šance“ – v 20.30 hodin a ohňostroj s názvem „Poslední útok na Brno“ – ve 21.15 hodin.

V sobotních večerních hodinách se program oslav Dne Brna přesune také do Baziliky Nanebevzetí Panny Marie na Starém Brně, kde bude brněnský biskup Vojtěch Cikrle celebrovat pontifikální bohoslužbu Na poděkování Bohu a za šťastnou budoucnost města Brna. Při mši vystoupí Dómský smíšený sbor Brno a Bfs Beseda brněnská (varhany Dagmar Kolařová, řídí Petr Kolař).

Třídenní oslavy Dne Brna zakončí v neděli 16. srpna v katedrále sv. Petra a Pavla pontifikální bohoslužba kardinála Dominika Duky. Při mši zazní koncert D DUR (op. 86) Antonína Dvořáka pro smíšený sbor a varhany.

Tisková zpráva

Štítky Brno, Kraví hora, slavnost, třicetiletá válka, Vojtěch Cikrle, Antonín Dvořák, Dominik Duka, Petr Vokřál, Petr Kolař, Nanebevzetí Panny Marie, Náměstí Svobody

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Den Brna 2015 – Švédi budou poprvé dobývat Kraví horu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.