Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

McFerrin a Corea zakončili brněnský JazzFest, přišlo 4000 lidí

Zpěvák Bobby McFerrin a klavírista Chick Corea včera v plné hale Vodova zakončili letošní brněnský JazzFest. Oba už na přehlídce v minulých letech samostatně vystoupili. Jako dvojice ale dosud v Česku nehráli. V Brně jim naslouchalo 4000 lidí, část z nich přímo na pódiu, odkud mohli sledovat oba slavné muzikanty z bezprostřední blízkosti.

McFerrina předchází pověst hlasového kouzelníka, který dokáže strhnout publikum spontaneitou a improvizačními schopnostmi. Letos se už o tom přesvědčili fanoušci v pražském Fóru Karlín. V roce 2011 na brněnském JazzFestu vyprodal halu Vodova hned dvakrát za sebou. Corea zase patří k nejuznávanějším světovým jazzmanům a pyšní se sbírkou 22 cen Grammy.

Kořeny spolupráce obou hudebníků sahají do počátku 90. let, kdy natočili desku Play. Od té doby příležitostně vystupují společně. Oproti sólovým koncertům McFerrina dnes mírně ubylo interakce s posluchači, byť nechyběly pasáže, kdy lidé opakovali fráze po hudebnících, a objevil se také překvapivý host z publika.

McFerrin a Corea některé skladby odehráli společně, jindy zůstal na pódiu jen zpěvák, případně pouze klavírista. Největší potlesk sklízely krátké improvizované miniskladby na jména dětí z publika. Když se McFerrin od chlapce v první řadě dozvěděl, že jeho otec se jmenuje Vladimír, hned nasadil melodii jako od Alexandrovců. McFerrin chvílemi také usedal vedle Corey ke klaviatuře a improvizovali společně.

Čtrnáctý brněnský JazzFest zahájil 15. března dvojkoncert klavíristů Craiga Taborna a Shaie Maestra. K dosavadním vrcholům patřil koncert pětinásobné držitelky Grammy Dianne Reevesové, kterou si do Bobycentra přišlo poslechnout více než 1500 lidí. Dnešek je závěrečnou tečkou za přehlídkou. Celková návštěvnost činí 10.000 lidí, řekl za pořadatele Radek Babička.

Zdroj: ČTK

Štítky Bobby McFerrin, Chick Corea, Česko, Brno, Grammy Award, Dianne Reeves, Forum Karlín, Alexandrovův soubor písní a tanců, koncert

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

McFerrin a Corea zakončili brněnský JazzFest, přišlo 4000 lidí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.