Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Moderní inscenace Labutího jezera se snaží dostat balet mezi mladou generaci

Hra barev a kontrastů. Hra s prvky baletní klasiky Labutího jezera, ale oděná v moderním kabátě a psána životními zkušenostmi samotného autora, uměleckého šéfa baletu Národního divadla Brno Mária Radačovského.

Příběh boje s těžkou nemocí přenesený do tance uchvátil návštěvníky Národního divadla v Brně a vyvolal diskuzi o rozdílech mezi klasickým pojetím Labutího jezera a moderní verzí, kterou diváci i odborná veřejnost nazývají „Labutí jezero 21. století“. Inspiraci při tvorbě Black and White hledal Mário Radačovský v boji s rakovinou, kdy mu dle jeho slov došlo, že jediná vteřina mu obrátila život naruby.

Inspiraci jsem nabral během pobytu v Holandsku, kde mi lékaři diagnostikovali a léčili rakovinu. Z okna pokoje jsem měl výhled na jezírko, kde plavaly labutě, a tehdy jsem si uvědomil, jak je naše svoboda relativní a má realita vedle krásných bílých labutí odlišná.“ uvedl Radačovský a dodává, že dílo je zároveň holdem pacientům s rakovinou, kteří stejně jako on museli náhle čelit těžkým životním situacím, ale dokázali s nimi bojovat.

Od klasického Labutího jezera je ale Black and White odlišné víc, než by se na první pohled mohlo zdát. Vizuální pojetí zachází s moderními prvky projekce a využívá zrcadel, se kterými se tanečníci setkávají při zkouškách po celý život. „Co ale člověk vidí, když se mu nastaví zrcadlo?“ ptá se Radačovský. Klasické kostýmy vyměněné za volnější úbory a absence baletních špiček zdůrazňují moderní pojetí celého díla a činí balet otevřenější a zajímavější i pro generaci, která obvykle baletní představení nenavštěvuje.

Black and White tedy přináší Labutí jezero z pohledu prince Siegrida, který bojuje s těžkou chorobou a stejně jako princ v původním příběhu stojí před těžkou volbou. Černá nebo bílá? Je opravdu bílá tak nevinná, jak se může zdát? Není černá překvapivě právě to, co nám pomáhá uvědomit si cíl?

Návštěvníci mohou v téhle sezóně vidět představení Black and White ještě 4.6.2015 na prknech Mahenova divadla.

Tisková zpráva

Štítky jezero, balet, Mário Radačovský, Národní divadlo Brno, rakovina, Nizozemsko, Brno, Mahenovo divadlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Moderní inscenace Labutího jezera se snaží dostat balet mezi mladou generaci  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.