Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Brněnskou muzejní noc provázelo proti loňsku příznivé počasí

Letošní Brněnskou muzejní noc provázelo proti loňsku příznivé počasí. Do 11. ročníku akce se zapojilo 15 muzeí a galerií, některá místa v programu přibyla. Velký zájem byl třeba o novinku, kterou je science centrum VIDA v areálu brněnského výstaviště.

Řada lidí přišla už tradičně do Místodržitelského paláce, kde je aktuálně výstava s názvem Kupeczky. Mistr a jeho okruh. Dlouhé fronty se v minulých letech tvořily u brněnského technického muzea. Podle Michaely Banzetové, která se na pořádání akce spolupodílí, jich dnes večer přišlo proti průměrným rokům o trochu méně. "Nástup zájmu nám trochu přibrzdilo hokejové utkání české reprezentace," uvedla.

Například v Mendelově muzeu byly při jeho otevření jen desítky lidí, větší fronty byly v podvečer u Anthroposu, ve kterém je stálá výstava pravěkého umění. Do některých míst byl vstup omezený.

Science centrum VIDA, které se otevřelo veřejnosti koncem loňského roku, mělo při muzejní noci rezervační systém. "Ten byl naplněn kompletně. Za první hodinu přišlo téměř 700 návštěvníků," řekl ředitel centra Lukáš Richter. Ti, na které se nedostalo místo uvnitř, mohli využít venkovního divadla vědy. Letos bylo na téma od ohně k zářivce. "Zabýváme se primárně světlem, protože letošek je rokem světla," uvedl Richter. Děti si na místě mohly vytvořit sliz svítící v ultrafialovém světle.

Na Brněnské muzejní noci se podílí letos 20 institucí. Vzdálenější místa už tradičně spojují speciální linky dopravního podniku. Ty večer jezdily téměř zaplněné. Loni program ovlivnilo deštivé počasí. Pořadatelé ve 30 budovách otevřených až do půlnoci napočítali 82.000 vstupů.

Zdroj: ČTK

Štítky Muzejní noc, muzeum, Brněnské výstaviště, science center, Lukáš Richter, Anthropos, Místodržitelský palác, výstava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnskou muzejní noc provázelo proti loňsku příznivé počasí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.