Počasí dnes6 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Bývalá káznice na Cejlu opět ožívá. Tentokrát uměleckou přehlídkou a konferencí

Od příštího úterý do soboty bude v káznici festival Faktor K, který je odbornou konferencí a zároveň uměleckou přehlídkou. Tato akce opět upozorňuje, že bývalá káznice je unikátním a inspirativním prostorem.

Nový nádech pro staré prostory

Bývalý sirotčinec a brutální vězení, a také unikátní historický prostor na Bratislavské 68 v srdci Cejlu. Zároveň může být inspirativním pro své okolí i celé Brno. Faktor K je festivalem v rámci projektu Káznice žije, který spadá pod městský projekt Kreativní centrum Brno. Ten se bývalé káznici snaží dát nový smysl.

Projekt pravidelně proměňuje objekt v něco nového. Proto návštěvníci mohou přicházet opakovaně, ale nemusí vždy vidět to stejné. „Prostor bývalé káznice v sobě skrývá potenciál pro rozvoj celé okolní čtvrti. Může se stát jejím živým centrem s důrazem na komunitu či podporu umělců a kreativců nabídkou tvůrčích a pracovních prostor, to vše při zachování paměti místa samého,“ říká druhý náměstek primátorky Tomáš Koláčný.

Faktor K se snaží podtrhnout výjimečnost objektu

Akce je rozdělena na konferenční a festivalovou část. Na konferenci se setká Brněnský kulturní parlament, který se bude zaobírat využitím prostor bývalé káznice do budoucna. Vystoupí i nizozemský umělecký ředitel Sjoerd Bootsma. „Se Sjoerdem Bootsmou jsem navázal kontakt při návštěvě Leeuwardenu. Je to respektovaný odborník, který má zkušenosti s podobným projektem, a proto jsem rád, že si našel čas a přijede do Brna,“ vysvětluje radní pro oblast kultury Marek Fišer.

Festivalovou částí je oživení objektu různými formami umění, které ctí prostory bývalé káznice a vynalézavě s nimi pracují. Celý program bude obsahovat setkání s kreativci ze všech různých odvětví, divadelní a hudební představení, nebo besedu s pamětníky.

O oživení prostor se přemýšlí už dlouho

Oživení prostor je dlouhodobou záležitostí, na které spolupracuje město Brno, starostové, sdružení Tripitaka a další partneři. Myšlenka zřízení Kreativního centra Brno, které by pozitivně oživilo tento historicky cenný objekt ve středu města, vznikla na Magistrátu města Brna již v roce 2009. Díky tomu byl objekt udržen v městském majetku a byla zachována jeho existence jako taková,“ dodává mluvčí magistrátu města Brna Filip Poňuchálek.

Autoři | Foto TIC Brno

Štítky Faktor K, Káznice žije, bývalá káznice, Cejl, konference, Brno, projekt, Tomáš Koláčný

Bývalá káznice na Cejlu opět ožívá. Tentokrát uměleckou přehlídkou a konferencí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.