Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na Moravském náměstí už roste adventní vyhlídkové kolo. První návštěvníci se projedou v pondělí

Stejně jako předchozí adventy bude Moravskému náměstí vévodit vyhlídkové kolo. Podpis smlouvy s provozovatelem na letošní rok včera schválila rada městské části Brno-střed. První návštěvníci se budou moct svézt pravděpodobně už 7. října.

Letošní Advent na Moraváku začne už v říjnu. Alespoň pro zájemce o vyhlídkové kolo, které pravidelně zdobí vánočí trhy na Moravském náměstí. Umístění vyhlídkového kola je svázáno se dvěma významnými výročími, která chce městská část Brno-střed připomenout: výročí 100 let založení Velkého Brna a výročí 30 let vyhlášení Městské památkové rezervace Brno.

Připomínkou těchto jubileí by však nemělo být jen samotné kolo, letos si Brno-střed pro návštěvníky přichystalo také panoramatické schéma a popisy významných kulturních památek přesně z pohledových os, které bude součástí každé vstupenky. Podobně se o památkách budou návštěvníci moci informovat na materiálech přímo uvnitř kabinek 33 metrů vysokého kola. 

Další podobou oslavy obou výročí bude umístění trojbokých stojanů v parku. Ty budou mít za cíl dokumentovat fotografiemi proměny městské památkové rezervace za posledních 100 let. Fotografie budou doplněny informacemi o památkách samotných.

První projížďka bude možná už za pár dní

Na Moravském náměstí se součásti kola objevily už dnes ráno a během několika dnů by mělo ve vší parádě stát. Pokud bude počasí přát, první návštěvníci se budou moci projet už 7. října. Cena bude stejná jako loni, za prohlídku brněnských panoramat zaplatíte 100 korun. děti, které ještě nepřerostly 1 metr budou mít vstup zdarma

„Propojení vyhlídkového kola a krásných výhledů z něj, jak na památkovou rezervaci, tak i na širší Brno dnešních dní, s výstavou věnovanou 100 letům Velkého Brna i památkové rezervaci, se přímo nabízí. Jsem proto rád, že se nám ve spolupráci Národním památkovým ústavem a Odborem památkové péče města Brna podařilo zprostředkovat veřejnosti návštěvu vyhlídkového kola i historické informace už od začátku října. Příjem z provozu vyhlídkového kola využijeme k financování našich kulturních akcí a zařízení,“ uvedl Ing. arch. Vojtěch Mencl, starosta městské části Brno-střed.

Vyhlídkové kolo bude, pokud počasí dovolí, v provozu denně až do 10. listopadu, kdy začne na náměstí příprava adventních trhů. Opět v provozu bude od pátku 22. listopadu, kdy budou zahájeny i trhy. Jeho provoz bude ukončen 23. prosince 2019.

Autoři | Foto Martin Šeda, Tomáš Hřivnák

Štítky vyhlídkové kolo, Brno, Moravské náměstí, městská část, Brno-střed, Velké Brno, Vojtěch Mencl, Národní památkový ústav

Na Moravském náměstí už roste adventní vyhlídkové kolo. První návštěvníci se projedou v pondělí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.