Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Týden kávy se bude letos slavit celý rok

Letošní týden kávy přinese spoustu novinek. Třeba to, že kávu už její milovníci nemusí oslavovat jen jeden týden, ale po celý rok.

Na 1. října připadá Mezinárodní den kávy a v Brně se tento den již tradičně slaví Týdnem kávy. Ani letos tomu nebude jinak a Brňáky čekají přednášky, workoshopy, cuppingy a mnoho dalšího.

Kavárenský ráj

Oslavy kávy jsou pro Brno velmi příznačné, můžeme se totiž pyšnit absolutním prvenstvím v největší koncentraci kaváren na osobu v celé České republice. A že jich opravdu není málo, kavárnami se to tady hemží na každém rohu.

Do letošního festivalu se zapojily například kavárny Coffee Trail Bar, Café+, Kafec Brněnský nebo oblíbená kavárna na kolečkách Kofi-Kofi. Tímto výčet zapojených kaváren samozřejmě nekončí a jen na víkendových Trzích kávy najdou návštěvníci přes dvacet pražíren a prodejců kávy.

Jeden týden nestačí

S postupem let se koncept festivalu docela změnil. Zapojeno už není pouze Brno, ale také spoustu kaváren po celé republice. Nacpat proto veškerý program do jednoho týdne nebylo mnohdy vůbec snadné, a proto se pořadatelé rozhodli pojmout to letos trochu jinak.

„Dospěli jsme k tomu, že festival rozšíříme na celý rok, ať je čas všechny akce pořádně připravit. Podzim je přece jenom hlavní sezóna a takhle předejdeme tomu, aby se spousta zajímavých akcí překrývala,“ vyjádřil se ke změnám koordinátor festivalu Lubomír Černý.

Kavárny tak mají možnost zapojit se nebo vymyslet nějaký program několikrát do roka nebo klidně i každý týden. Milovníci kávy si tak nemusí dělat starosti s tím, že nějakou akci tento týden nestihnou, protože další program na ně bude čekat i po zbytek roku.

Jídlo, umění, vzdělání a samozřejmě káva

Týden kávy otevírá „kávový svět“ běžným lidem a seznamuje je s celým příběhem kávy, od jejího pěstování, přes pražení až po způsoby přípravy a konzumace.

Po celý týden je v brněnských kavárnách nachystaný bohatý program. Kafec Brněnský si připravil například přednášku o původu kávy. V Black Box Coffe se zase dozvíte něco o nováčku mezi kávami Aeropressu. V brněnském Cabaret des Péchés můžete pro změnu ochutnat kávové drinky, poslechnout si jazz a kouknout na zajímavý kabaretní program.

Nebudou chybět ani degustace kávy neboli cupping. „Byl jsem na cuppingu dvakrát, vždy u RebelBean. První mi otevřel rozhled a získal jsem díky němu úplně jiný pohled na kávu. Objevil jsem chuťové rozdíly mezi jednotlivými odrůdami a hlavně poznal nové chutě kávy,” vyjadřuje se o svém zážitku z cuppingu Brňák David Procházka.

Trhy kávy

Vše vyvrcholí v pátek 4. října Trhy kávy na náměstí Svobody, které potrvají až do soboty. Pražírny si pro návštěvníky nachystají jak filtrované kávy, tak kávové nápoje na bázi espressa, se kterými budou soutěžit o přízeň všech přítomných.

Kávou to ale opravdu nekončí, protože organizátoři prozíravě spojili víkendové trhy se Slavnostmi dobrého jídla. Na náměstí Svobody tak budou k vidění nejen stánky s výbornou kávou, ale také foodtrucky nebo stánky brněnských restaurací.

Autoři | Foto pixabay.com, Týden kávy, Magicup_cafe

Štítky Týden kávy, káva, festival, Mezinárodní den kávy, kavárna, Brno, Česko, Instagram

Týden kávy se bude letos slavit celý rok  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.