Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Serial Killer je u konce, do Brna přilákal 10 000 návštěvníků. Úspěch slavily krom ruského vítězného snímku Zatmění i dva české seriály

Televizní festival Serial Killer po pěti dnech nabitého programu skončil. Do Brna přilákal 10 tisíc návštěvníků a 250 odborníků z České republiky i celé Evropy. Vítězem se stal ruský seriál Zatemnění, úspěch slavily i české snímky #martyisdead a Bez Vědomí. Oba tuzemské seriály mohou diváci shlédnout už letos.

Druhý ročník televizního festivalu Serial Killer, který se zaměřuje na kvalitní evropskou seriálovou tvorbu, byl o víkendu ukončen. Nabitý pětidenní program s 40 projekcemi i spoustou doprovodných akcí navštívilo 250 televizních profesionálů a 10 tisíc návštěvníků. Podle lídrů z oboru má festival velký potenciál a do několika let se může stát významným hráčem na poli evropského televizního průmyslu.

Serial Killer zná své vítěze

Mezinárodní porota vybrala za nejlepší seriál střední a východní Evropy mezi dalšími 6 konkurenčními snímky ruský seriál Zatemnění (Black Out), který popisuje příběh sovětského veterána z války v Afgánistánu. Mrazivé vyprávění diváky dostalo do začátku devadesátých let. 

V rámci blížícího se výročí Sametové revoluce představila produkce HBO český seriál Bez vědomí s Táňou Pauhofovou v hlavní roli. Půvabná herečka se dostavila i na premiéru prvních dvou dílů, která se konala v pátek v kině Scala. Špionážní drama o pádu totalitního režimu z prostředí sedmdesátých let v Československu dostal čestné uznání. Odvysíláno bude v televizi symbolicky 17. listopadu.

O seriály je ve světě zájem

Cenu za nejlepší webseriál střední a východní Evropy si letos odnesl projekt televize Mall.tv #martyisdead, temný příběh o kyberšikaně natočený na základě skutečných událostí. Ten internetová televize Mall.tv představí už 20. října. Série bude také, díky francouzskému porotci a největšímu světovému odborníkovi na webseriály Joëlu Bassagetovi, prezentována za 14 dní na největším televizním trhu MIPCOM v Cannes.

Loni si zlatou medaili vysoutěžilo chorvatské drama Strážce hradu. To díky festivalu koupila švédská televize SVT, která uvažuje i nad dalšími tituly. O letošního vítěze seriálového klání potvrdil zájem portugalský šéf dramatické tvorby José Fragoso, který se festivalu také zúčastnil.

Brno přivítalo významné hosty 

Brno přivítalo na programu pro televizní profesionály i další evropské televizní osobnosti. Jeden z nejvýznamějších hostů festivalu byl rozhodně Ivar Køhn, šéfdramaturg norské televize NRK, která se řadí k nejprogresivnějším a celosvětově nejuznávanějších televizí. Na festival přijela i výkonná ředitelka známého skandinávského filmového a televizního fondu Nordisk, nebo nová šéfka televizní sekce na prestižním Berlinale Drama Series Days. 

Serial Killer v rámci programu také poprvé udělil novou cenu nazvanou Progressive Killer, což je ocenění pro pokrokovou osobnost televizní tvorby s vlastní vizí a celoevropským přesahem. Nad cenou převzal záštitu časopis Forbes, ve čtvrtek 26. září se laureátem ceny stal producent Tomáš Hrubý, producent dvou výjimečných českých seriálových titulů z produkce HBO - Pustiny a Hořícího keře.

Všechna ocenění byla vyhlášena na sobotním slavnostním závěrečném večírku v brněnské restauraci Forky's na Jakubském náměstí. Atmosféru krásně doladila kapela zpěvačky a herečky Eriky Stárkové, která ztvárnila postavu Dáši v dnes již legendárním seriálu MOST!, jenž měl na Serial Killeru premiéru loňský rok. 

 

 

Autoři | Foto Serial Killer, Jiří Salik Sláma

Štítky Serial killer, festival, Brno, vítěz, seriály, televize, #martyisdead, Evropa, Česko, HBO, Střední a východní Evropa, MALL.TV, Sametová revoluce, Táňa Pauhofová, Tomáš Hrubý

Serial Killer je u konce, do Brna přilákal 10 000 návštěvníků. Úspěch slavily krom ruského vítězného snímku Zatmění i dva české seriály  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.