Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

QR kódy na hrobech přiblíží návštěvníkům informace o zesnulých osobnostech

QR kódy, které Správa hřbitovů města Brna spolu s tvůrci Encyklopedie dějin města Brna nainstaluje na jednotlivé čestné hroby, prozradí návštěvníkům zajímavosti o zemřelých významných osobnostech. Na Ústředním hřbitově novinku představí 3. října.

QR kódy na hrobech významných osobností

Díky QR kódům se od října dozví návštěvníci hřbitovů mnoho informací o zde pochovaných významných osobnostech. Projekt zaštítí Správa hřbitovů města Brna ve spolupráci s tvůrci Encyklopedie dějin města Brna. QR kódy rozmístí u hrobů a kdokoliv s chytrým telefonem si tak bude moct přečíst zajímavosti o životě pohřbeného.

Významné hroby návštěvníci najdou pomocí aplikace

Čestných hrobů, u kterých budou QR kódy dostupné, je v Brně momentálně 171. Tyto hroby Správa hřbitovů celoročně udržuje a stará se také o jejich výzdobu. „K čestným hrobům jsme nainstalovali cedulky s QR kódy. Návštěvník je snadno najde prostřednictvím mapové aplikace, chytrým zařízením načte kód a následně se mu otevře stránka se životopisem na Encyklopedii dějin města Brna. Uvidíme, jak se nápad ujme. Rádi bychom jej rozšířili i o další osobnosti, jejichž hroby nejsou prohlášené za čestné,“ přiblížil první náměstek primátorky Petr Hladík.

Ústřední hřbitov doplní deset dalších

Ústřední hřbitov v Brně má přibližně osmdesát tisíc hrobových míst, v nichž bylo pochováno čtyři sta tisíc osob, a je tedy nejrozsáhlejší v České republice. Mezi významné osobnosti s čestnými hroby se řadí například Bohuslav Fuchs, Leoš Janáček, Karel Absolon, Jan Skácel nebo Rudolf Těsnohlídek. QR kódy budou nainstalovány i na čestných hrobech, které se nacházejí na ostatních deseti brněnských hřbitovech.

Projekt bude představen 3. října

„Brněnský ústřední hřbitov je největší v naší zemi a je na něm pochovaná řada významných a slavných osobností. Vzhledem k velikosti hřbitova však ne každý ví, kde se jednotlivé hroby nacházejí. K tomuto slouží aplikace města. Třetího října ukážeme nový projekt, díky kterému si každý návštěvník může jednoduše přečíst informace o životě a díle zesnulých osobností přímo u hrobu,“ popsala ředitelka Správy hřbitovů města Brna Alena Říhová.

QR kódy budou na Ústředním hřbitově představeny 3. října v 15 hodin. Součástí programu je také komentovaná prohlídka.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky hřbitov, Brno, QR kód, osobnosti, čestné hroby, Ústřední hřbitov, encyklopedie, projekt, Leoš Janáček, Karel Absolon, Bohuslav Fuchs, Jan Skácel, Rudolf Těsnohlídek, Petr Hladík, Česko

QR kódy na hrobech přiblíží návštěvníkům informace o zesnulých osobnostech  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.