Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Druhý ročník festivalu Serial Killer včera odstartoval v kině Scala. Slavnostní zahájení se účastnili i tvůrci českého seriálu Zrádci

Serial Killer včera rozjel svůj druhý ročník ve Scale. Jedinečný seriálový festival, který nemá ve světě obdoby, odstartoval slavnostním večerem s promítáním právě vznikajícího českého seriálu Zrádci. Festival potrvá až do neděle a přináší s sebou krom projekce tuzemských i zahraničních seriálů také doprovodný program. Přijďte zabít čas na Serial Killer!

Brněnská kulturní scéna se loni obohatila o zcela nový a jedinečný formát festivalu - seriálový festival. Letos Serial Killer poračuje ve svém řádění a návštěvníkům nabídne nabídne opět exkluzivní světové premiéry, více jak 40 projekcí, hlavní soutěžní přehlídku i soutěž nových webseriálů s mezinárodní porotou, také několik nesoutěžních sekcí a retrospekci toho nejlepšího z norské televizní produkce. Chybět nebudou samozřejmě ani tvůrci, kteří po promítání rádi odpoví na případné dotazy diváků.

Serial Killer včera odstartovala moderátorka Daniela Písařovicová spolu se zakladatelkou festivalu Kamilou Zlatuškovou a tvůrci nejočekávanějšího českého seriálu Zrádci/Rats, jehož první díl po slavnostním zahájení představili divákům. Toto kriminální drama se odehrává v prostředí drogových varn, ve kterém se pohybuje hlavní postava David. Ten kvůli problémům s policií přikývne na nabídku policisty z protidrogového oddělení (Václav Neužil) a stane se informátorem. Seriál Zrádci se odehrává ve světě, kde musí protidrogová policie změnit způsob své práce, aby bylo vůbec možné držet tempo s dobou. Přitom ale zároveň dělají chyby, které stojí lidi kolem nich život. Zájemci mohou první díl seriálu vidět znovu zítra ve 23 hodin ve Scale. 

Oficiálního slavnostního zahájení se s několika větami na podiu účastnil také náměstek pro kulturu Marek Fišer a vystoupil i  zastupitel a náměstek hejtmana Jihomoravského kraje za oblast regionálního rozvoje Jan Vitula. 

 

Festival nabízí bohatý doprovodný program

Festival si pro diváky přichystal také doprovodný program. Návštěvníci se mohou těšit na dalších pět dní nabitých nejen projekcemi od tvůrců napříč střední Evropou, ale také na party, workshopy a tématické večery. Jeden takový nás čeká již dnes a nese název Romano Killer. Párty bude spojená s promítáním prvního romského sitcomu Miri fajta a pro účastníky bude připravena tematická hudba, jídlo, tanec a nekončící zábava.

 Zítřejší program rozhodně oživí diskuze s českými youtubery o tvorbě. Diskuzi s návštěvníky povede Barbora Votíková, MenT a Vladimír Kadlec na téma teenage seriálů. Událostí provede moderátor Tomáš ALI Zvelebil.

Páteční přednášku na aktuální téma si pro vás přichystal filmový kritik Kamil Fila. Jeho povídání se bude týkat Černobylu, o kterém letos televize HBO vypustila jeden z nejpopulárnějšch seriálů. Černobyl totiž nyní působí jako atrakce hrůzy pro pamětníky i mladší ročníky.

Co si nenechat ujít

Letošní ročník Serial Killeru se hodně věnuje severským seriálům. Jeden z těch, které nesou vážnější poselství, je islandské drama Mary, na které si můžete zajít v sobotu v osm hodin. To popisuje bolestné následky znásilnění dívky na střední škole perspektivou pachatele. Dvoudílný seriál ukazuje krom rozdílných pohledů hlavních hrdinů také to, jak se s událostí vyrovnává pachatelova rodina. 

Sobotní ráno si naopak můžete zpříjemnit snímkem z produkce České televize. Unikátní premiéra televizního filmu Jana Hřebejka a Tomáše Pavlíčka z minisérie ČT s názvem "Jak si nepodělat život" o stárnoucím rezignovaném prodavači lahůdek, kterému se do života vřítí mladá zákaznice. Pokud se rádi zasmějete, stavte se do divadla Bolka Polívky podívat na Non-stop lahůdky. 

V hlavní soutěži se letos utkají dvě silné české novinky. Krom výše představeného krimi dramatu Zrádci bude o titul nejlepšího českého seriálu bojovat i špionážní drama HBO Bez vědomí/The Sleepers která bude mít v polovině září slavnostní premiéru také na prestižním filmovém festivalu v Torontu. Na Serial Killeru se seriál představí v pátek v devět hodin večer v kině Scala. 

 

 

Autoři | Foto Jiří Salik Sláma

Štítky Serial Killer, seriály, festival, Brno, Scala, kino, premiéra, Česká televize, Daniela Písařovicová, Kamila Zlatušková, Černobyl, Jan Hřebejk, Bolek Polívka, Barbora Votíková, Vladimír Kadlec

Druhý ročník festivalu Serial Killer včera odstartoval v kině Scala. Slavnostní zahájení se účastnili i tvůrci českého seriálu Zrádci  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.