Počasí dnes6 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Letošní Tattoo Grand Prix Brno posunul hranice tatérských konvencí zase o něco dál

Třetí ročník Tattoo Grand Prix Brno přinesl spoustu novinek, ale hlavně znovu přilákal do Brna mnoho špičkových tatérů nejen z Česka, ale z celého světa.

Již potřetí se na brněnském výstavišti sešlo spoustu nadšenců do tetování, aby se mohli podívat na práci skvělých tatérů. Ty sem pro změnu nalákal další ročník tatérské soutěže Tattoo Grnad Prix Brno (TGPB), který se konal o víkendu 21. – 22. září 2019.

Mraky novinek                  

Letos šli pořadatelé se svými cíli zase o kus dál než minulý rok a připravili pestrý doprovodný program. Veškeré dění před pavilonem A1 bylo navíc zcela zdarma.

Návštěvníci měli možnost využít zkušebních jízd na překrásných motorkách. Čekal je tu speciálně připravený skate park a možnost zúčastnit se skate závodů. Součástí venkovního programu byly také koncerty různých kapel. Cílem pořadatelů je dostat do budoucna na festival, co nejvíce subkultur, které jsou součástí tetování a přinést tak něco pro každého.

Hlavní dominantou venkovního programu byl Graff Cup. „Je to takový graffiti battle. Vybrali jsme 10 sprejerů, kteří mají možnost bojovat mezi sebou o první cenu ve volném stylu,“ uvádí jeden z pořadatelů konvence Miro Přidal. Výsledkem byla téměř 100 metrů dlouhá graffiti stěna, která byla pokryta zčásti výtvory účastníků soutěže a z části byla věnována exhibici graffiti a street artu.

Výborné jídlo

Nenajde se snad nikdo, kdo by vydržel nabitý víkend bez pořádného jídla. A i o to se letos na TGPB postarali se vší parádou. Na své si přišli jak masožravci tak vegani, na které před pavilonem čekalo několik foodtrucků s vynikajícím jídlem.

V nabídce byly mimo jiné například burgery od BarBus a pražských Inspiral, skvělé maso od Coucou Pastrami & Sandwiches a dobroty od VeggieDick. Nechyběli ani brněnští Eggo Truck Brno, které můžete běžně potkat na Zelňáku a dát si ty nejlepší pochoutky z vajíček v okolí.

Tetování, malování, umění

Hlavní program probíhal samozřejmě celý víkend uvnitř pavilonu. Do Brna se sjelo 200 tatérů z Česka, Slovenska nebo Polska. Přijeli ale také tatéři z Itálie, Anglie nebo dokonce až z Moskvy a Japonska. Někteří se přijeli pobavit a ukázat svou práci, jiní přijeli soutěžit. 

I vevnitř čekal na návštěvníky bohatý program. Pavilon byl nabitý nejen spoustou tatérů, ale byly zde k vidění výstavy, motorky, ale také sochy. Součastí byla například také série seminářů a workshopů pro tatéry, které vedl David Klvač - majitel brněnského tetovacího studia Our Future Tattoo. Projekt s názvem Theory of Future seznámil například s obory jako je sochařství, fotografie, s malířskými technikami a využitím těchto oborů v rámci tetovací praxe a tetování samotného.

Nechybělo ani vyžití pro děti a po celou dobu pro ně byl připraven dětský koutek i s hlídáním a mohli si vyzkoušet i tetování na banánové slupky. Většinu času však u stánku Banana-Ink strávili dospělí.

Soutěžní víkend

Všichni tatéři měli možnost soutěžit ve 12 disciplínách a na letošním ročníku bylo přihlášeno kolem 320 výtvorů. V sobotu i v neděli se soutěžilo v různých kategoriích od old school & traditional, přes grafický design až po barevná tetování a realistiku.

Vše bylo pod dohledem odborné poroty, která pečlivě vybírala výherce každé kategorie. V porotě letos zasedl Slovák Peter Skriba a dva skvělí polští tatéři Levgen Knysh a Dzikson Wildstyle Tattoo. Každý z nich se může pochlubit nejedním vítězstvím na světových konvencích.

Nejlepší z nejlepších

Mezi nejlepšími letos bylo studio Wolf town tattoo collective ze Slovenska, které si domů odvezlo 6 ocenění z několika různých kategorií. Pochlubit se mohou také absolutní výhrou v kategorii Best of show, kde se svým výtvorem vyhrál Tomas Šaray.

„Jezdíme už od začátku, takže tohle je náš třetí ročník. Celkem jsme posbírali za celý víkend nějakých 6 cen, takže máme opravdu velkou radost za celé studio,“ říká Tomas. Vytvořit jeho výherní práci mu trvalo celkem 15 hodin, ale stálo to za to.

Mezi velká lákalda letošního TGPB patřil i návrat polské elity do Brna. Znovu přijeli například Darek Doktór nebo Krzysztof Sawicki. Očekávaný byl také návrat Karola Rybakowského z Ink-ognito tattoo, který je známý především díky svým neskutečně realistickým portrétům. Své místo mezi světovou špičkou obhájil i letos v Brně, odkud si odnesl první místo právě v kategorii Realistic.

Nechyběla však ani brněnská studia. Xenia z brněnského salónu Tattoo bar si odnesla třetí místo v kategorii Best of Saturday a soutěžily i dvě další brněnská studia Revolt.ink a Tattoo Dragoon.

Nejhorší tetování

Mimo všechny ostatní kategorie se uskutečnila i soutěž o nejhorší tetování. Rozhodování o vítězi bylo tentokrát v rukou poroty, která byla vybrána z návštěvníků. Vítězkou se stala Veronika Kováčová.

„Bylo to moje druhé tetování. Se slečnou jsem se domlouvala po e-mailu a ještě ihned po vytetování to vypadalo celkem fajn. Horší už to bylo po zahojení, kdy se celé to tetování úplně zjizvilo a rozpilo,“ přiznává Veronika. Díky vítězství v této kategorii si odnesla poukaz na zesvětlení tetování z čehož má dle vlastních slov radost, protože opravu tetování konzultovala už s několika tatéry a nikdo jí nedokázal pomoct.

Nejúspěšnější ročník

„Bylo to skvělý. Možná by to chtělo trošku vyšperkovat neděli, aby přišlo víc lidí, ale za mě a za nás organizátory to bylo úplně skvělé. Atmosféra byla výborná,“ hodnotí letošní ročník Miro Přidal. A za své mluví i nacpaný pavilon, který byl od začátku až do konce plný lidí, kteří se výborně bavili.

Autoři | Foto Michaela Galuszková

Štítky Brno, tetování, Grand Prix, Česko, pavilon, jídlo, graffiti, studium, Slovensko, Krzysztof Sawicki, Brněnské výstaviště, Realistic

Letošní Tattoo Grand Prix Brno posunul hranice tatérských konvencí zase o něco dál  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.