Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Serial Killer se blíží! Festival nabídne i první romský seriál, stand-up komiky nebo přednášku o Top Gearu

Už od úterý se Brno stane rájem pro milovníky televizních seriálů. V moravské metropoli odstartuje druhý ročník festivalu Serial Killer. V hlavní sekci festival představí to nejlepší z evropské televizní tvorby, doprovodný program zase nabídne přednášky, zážitky i odborný program pro české profesionály.

Festival Serial Killer se během své krátké existence dostal do hledáčku tuzemských i zahraničních producentů a vysílatelů. Loňského vítěze cenyza nejlepší seriál střední a východní Evropy, chorvatský seriál Strážce hradu, koupila do svého vysílání díky festivalu švédská veřejnoprávní televize SVT. Festivalovou strategií je systematicky mapovat a vyzdvihovat kvalitní televizní produkci. A nově také upozorňovat na výjimečné tvůrčí a producentské talenty z regionu střední a východní Evropy.  

Zahájení v romských rytmech

Ve středu 25. 9. program zahájí projekce prvního romského sitcomu Miri fajta (neboli Moje rodina), unikátního seriálu, který vznikl na základě stejnojmenné divadelní inscenace. Po projekci následuje tematický večírek s romskou hudbou a občerstvením ve spolupráci s organizacemi Drom, IQ Roma servis a Muzeem romské kultury na přilehlém nádvoří Domu pánů z Kunštátu. Večírku se zúčastní také zahraniční profesionálové a bude to tudíž mimořádná příležitost pro networking napříč Evropou.


Brno se opět stane centrem seriálové tvorby. Serial Killer láká odborníky i nadšence

Už za necelé dva týdny se Brno opět po roce stanem centrem seriálové tvorby střední a východní Evropy. Fanoušky televizních a online seriálů čeká díky festivalu Serial Killer našlapaný týden. Serial Killer nabídne od 24. září celou řadu...


Proč chybí teenage seriály na českých obrazovkách? 

Další den bude následovat diskuze českých youtuberů Barbory Votíkové, MenT a Vladimíra Kadlece na téma teenage seriálů a jejich absence na českých obrazovkách. Moderátorem tohoto bloku bude Tomáš ALI Zvelebil, respektovaný odborník a dříve šéfredaktor časopisu Score.

Pátek se stand-up komiky

V pátek, kromě přednášky Kamila Fily o fenoménu Černobyl, program ovládnou komici a humor. Lucie Macháčková, expertka ČT na marketing a sociální sítě, se na začátku představí s přednáškou „Jak budovat lovebrand na příkladu seriálu Most!”, na jehož propagaci se podílela. Následně spolu s kolegyní, stand-up komičkou Kateřinou Irmou Haškovou, Luďkem Staňkem a Milošem Čermákem povedou workshop o tom, jak dělat humor. 

Večer pak završí všichni svým stand-up vystoupením pro veřejnost.

Vývoj nemrtvých na filmovém plátně

Serial Killer letos spojil síly se Zombie Walkem. Zatímco se v sobotu budou nemrtví připravovat na průchod městem, kritik Kamil Fila v Trojce promluví o zombie žánru v rámci své přednášky ”Kráčející a sprintující smrt: Dějiny zrychlování zombies”. 

Patří queer i do televize?

Jana Jedličková (odborná asistentka na katedře divadelních a filmových studií UP v Olomouci) uvede tentýž den přednášku na téma „Queer v televizi?” od britského seriálového fenoménu Queer as Folk, který letos slaví 20 let od prvního vysílání, po nový norský hit, seriál pro teenagery s názvem Skam. 

Fanoušci rychlých kol

Překladatelka série Top Gear, česká odbornice a zakladatelka největší fanouškovské základny, novinářka Bára Koukalová potěší milovníky G. Claksona zábavnou přednáškou na téma Top Gear. 

A Pavel Klusák ve své následné přednášce rozebere český seriálový Fenomén Dietl.

Jaké jsou možnosti českých profesionálů?

Speciální sekce věnovaná českým profesionálům bude patřit inovačnímu businessu, úspěšným start-upům, filmovým a herním studiím. Bude se mluvit o možné spolupráci mezi kreativními a technologickými obory v rámci TechCreative Tour pořádané JIC (Jihomoravské inovační centrum) a Filmovou kanceláří Brno. 

V pátek 27. září ve 13 hodin pak proběhne prezentace Jihomoravského filmového fondu. Ten vznikl před dvěma lety. Od té doby s jeho podporou proběhlo 273 natáčecích dní, za které filmaři utratili přes 37 milionů korun. Konzultovat se zájemci o čerpání fondu bude mimo jiné jeden z členů rady a scénárista seriálů Hořící keř a Pustina Štěpán Hulík.

Celý doprovodný program odehrávající se v kavárně Trojka je přístupný na běžné akreditace (vyjma speciální odborné sekce).

První Progressive Killer 

Na letošním ročníku tak Serial Killer 26. 9. 2019 poprvé udělí cenu s názvem “Progressive Killer”. Letošním laureátem bude mimořádně perspektivní filmový a televizní producent a pedagog FAMU Tomáš Hrubý, v jehož portfoliu jsou na předních místech jediné současné české seriálové tituly známé ve světě: Hořící keř a Pustina. 

Děti sedly na vlak a přemluvily oscarovou režisérku

Agnieszka Holland dodnes vzpomíná na “děti”, které za ní přijely vlakem, aby ji přemluvily k režii Hořícího keře. Jedním z těchto klíčových hybatelů děje byl právě Tomáš Hrubý.

Program pro diváky a program pro profesionály

Vyhlášením ceny Progressive Killer vyvrcholí speciální dvoudenní (25. a 26. září) anglický “industry” program pro televizní profesionály, na kterém k dnešnímu dni potvrdila účast řada významných evropských i tuzemských televizních producentů, tvůrců i ředitelů televizí. 

V programu vystoupí v úvodu jako jeden z hlavních řečníků Ivar Køhn, šéfdramaturg norské veřejnoprávní televize, která patří mezi nejúspěšnější 

v Evropě. Motivační řeč bude popisovat průběh transformace norské televizní dramatiky v posledních deseti letech, která se dnes může chlubit i prestižní cenou Emmy. Díky Ivarovi Køhnovi byla NRK také první evropskou televizí, která koprodukovala slavný seriál Lilyhammer s tehdy ještě nepříliš známou americkou společností Netflix. 

Norské drama o Breivikově masakru

První den tohoto festivalového programu bude ale také věnován prezentaci ukázek z chystaných norských seriálů v roce 2020, z nichž nejočekávanější je bezesporu seriál Utøya o brutálním masakru 77 mladých lidí fanatickým radikálem Andersem Breivikem. 

S promluvou o budoucnosti dramatiky v televizi veřejné služby vystoupí také Jeroen Depraetere, současný prezident TV komise Evropské vysílací unie (EBU), která je partnerem festivalu a sdružuje všechny evropské ředitele a vedoucí dramatické tvorby.

České novinky v koprodukci s Netflixem

Prezentovány budou také nové české seriály v koprodukci s Netflixem a Amazonem, či novinky z produkce České televize prezentované ředitelem vývoje Janem Maxou.

Druhý den programu, tj. 26. září, promluví Katharina Bondel, nová šéfka Berlinale Drama Series Days, šéfdramaturgyně mimořádně úspěšné belgické televize Elly Vervloet, dále současná šéfdramaturgyně finské televize YLE a nová generální ředitelka prestižního skandinávského televizního a filmového fondu Nordisk Liselott Forsman či Ruth Palmer, programová šéfka jednoho z nejzásadnějších evropských televizních festivalů Content 21, ale i mnoho dalších významných televizních odborníků ze západní i východní Evropy.

Jednotlivé bloky moderují spisovatelka a publicistka Pavla Horáková, novinářka Veronika Bednářová a ředitelka festivalu Kamila Zlatušková.

Festival Serial Killer tak má díky prestižní účasti mnoha významných televizních profesionálů  nakročeno stát se novým klíčovým bodem na evropské festivalové mapě.

Kapacita tohoto anglického programu, odehrávajícího se v nejvyšším patře Tržnice Brno s vyhlídkou na celé město, je omezená. 

Další podrobné informace k sekcím pro diváky i programu pro profesionály lze najít na www.serialkiller.tv.

Foto Serial Killer

Štítky serial killer, festival, televizní tvorba, seriály, přednáška, Top Gear, televize, Brno, producent, Netflix, Tomáš Hrubý, Kamil Fila, Střední a východní Evropa, Evropská vysílací unie, Česká televize

Serial Killer se blíží! Festival nabídne i první romský seriál, stand-up komiky nebo přednášku o Top Gearu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.