Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Open air koncert na piazzettě před Janáčkovým divadlem zahájí novou divadelní sezonu

Slavnostní zahájení nové sezony Národního divadla Brno se uskuteční v pátek 6. září na piazzettě před Janáčkovým divadlem. V 18 hodin se rozezní melodie z nadcházející programové nabídky.

V pátek v 18 hodin večer se na piazzettě před Janáčkovým divadlem bude konat úvodní koncert pod širým nebem, který bude zároveň prvním koncertem po rekonstrukci divadla. Diváci se mohou v dvouapůlhodinovém programu těšit na ochutnávku z nové sezony 2019/2020. „Pod taktovkou šéfdirigenta Marko Ivanoviće spolu se souborem a orchestrem Janáčkovy opery Národního divadla Brno dáme návštěvníkům nahlédnout do nadcházející sezony a titulů, které je v ní čekají,“ uvedl umělecký šéf Janáčkovy opery Jiří Heřman.

Při pátečním koncertu se představí sólisté Jana Šrejma Kačírková, Pavla Vykopalová, Václava Krejčí Housková, Roman Honza, Jiří Sulženko, Ondřej Koplík a další. „Diváci se mohou těšit především na ukázky jak z první premiéry sezony, tedy Hoffmanových povídek, tak z dalšího repertoáru, který jsme si pro ně na sezonu připravili,“ přiblížila Zuzana Žáková z Národního divadla Brno. Kromě premiérových titulů ale zazní také ukázky z Madame Butterfly, která se do repertoáru opery vrací po několika letech, melodie z inscenace Faust a Markéta, Smetanova Libuše, Turandot nebo Lazebník sevillský.

Koncerty pod širým nebem, které zahajují nadcházející sezonu, pořádá Národní divadlo Brno pravidelně již od roku 2015

Celá akce ale začne už během dopoledne, kdy kolem divadla vypukne Fashion Market. Hodinu před polednem pak mají účinkující generální zkoušku. První koncert k zahájení sezony se pod širým nebem uskutečnil v roce 2015 a od té doby se koná na začátku každé sezony. „Letošní ročník se po pauze, kdy se koncerty konaly na Zelném trhu, vrací opět na původní místo, tedy na prostranství před naším domovským divadlem,“ upřesnila Žáková.

Další podobnou akci s názvem Otevřený dům s Janáčkem divadlo plánuje na listopad. „Od 17 do 22 hodin se 27. listopadu otevře divadlo a operní soubor nabídne svým divákům si například prohlédnout zrekonstruované prostory, do kterých běžně nemají přístup. Na trase prohlídky návštěvníky čekají ukázky spojené s dílem Leoše Janáčka a tím, jak funguje život v zákulisí,“ prozradila Žáková. Akce je koncipována jako preview k festivalu Janáček Brno 2020. Další zajímavé projekty chystá Národní divadlo Brno společně s festivalem Divadelní svět. Tyto akce zaplní nejen divadelní sály, ale i veřejný prostor.

Národnímu divadlu vzrostly tržby i návštěvnost. Po dvou letech končí také nejnáročnější fáze rekonstrukce

Národnímu divadlu Brno vzrostly v minulé sezoně tržby na necelých 66 milionů korun. Spolu s výdělkem stoupl také počet diváků ze 190 tisíc v sezoně 2017/2018 na více než 220 tisíc za loňský rok.  V obou případech tomu napomohlo znovuotevření sálu Janáčkova divadla po dvouleté rekonstrukci. Za rekordní lze považovat také 6. ročník Mezinárodního operního a hudebního festivalu Janáček Brno 2018, na který se přijelo podívat přes 13 tisíc návštěvníků z třiceti zemí světa.

První etapa rekonstrukce Janáčkova divadla skončila na podzim loňského roku. Začátkem letoška pak skončila i druhá etapa, která zahrnovala technické zázemí a zkušebny. I nadále trvá třetí etapa, která probíhá v exteriéru. Zrekonstruovat a renovovat bylo třeba parčík za divadlem, příjezdové cesty a parkoviště pro zaměstnance. Kolaudaci vedení divadla předpokládá v tomto měsíci.

Opravy budou pokračovat i nadále, už teď si mohou diváci ale lístky zakoupit v moderní nové pokladně

Divadlo pak čeká ještě jedna etapa uvnitř komplexu, kdy bude opravena restaurace Bohéma a sousední obchodní prostor. „Víme, že restauraci tam stávající vedení města nechce. Hledáme, co by v tomto prostoru mělo smysl, nápad už máme,“ řekl ředitel Národního divadla Brno Martin Glaser, který ale nechtěl být konkrétnější. Se začátkem nové sezony se mohou návštěvníci těšit také na nové zákaznické centrum a večerní pokladna se vstupem z Rooseveltovy ulice, která bude otevírat vždy třičtvrtě hodiny před začátkem představení a nahradí tak pokladny ve foyer. Diváci si zde kromě vstupenek budou moct zakoupit také programy a reklamní předměty.

Všechny tři soubory Národního divadla Brno zahájí sezonu zajímavou programovou nabídkou, která obsahuje několik premiérových představení, koncertů i dalších akcí. Baletní soubor letos slaví sté výročí existence. Oslavy završí lednové baletní Gala, kterého se zúčastní několik evropských baletních hvězd.

Autoři | Foto Národní divadlo Brno

Štítky Národní divadlo Brno, open air, koncert, opera, balet, činohra, rekonstrukce, Martin Glaser, divadlo, Leoš Janáček, Janáčkovo divadlo, Jiří Heřman, Jana Šrejma Kačírková, Pavla Vykopalová, Václav Krejčí, Jiří Sulženko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Open air koncert na piazzettě před Janáčkovým divadlem zahájí novou divadelní sezonu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.