Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kino Lucerna nabídne speciální projekce pro nevidomé a neslyšící

Brněnské kino Lucerna zahájí svou sezónu neobvyklým projektem, jehož cílem je nabídnout filmové projekce pro nevidomé a neslyšící. Organizačně projekt zajišťuje program Vidět a slyšet ve spolupráci se střediskem Teiresiás a kinem Lucerna. Úvodní projekce představí české historické drama Toman.

Promítání pro každého

Hlavním cílem projektu, který nese název Čtvrtky bez bariér, je nabídnout bezbariérovou projekci divákovi, který skrze svůj zdravotní hendikep nemá možnost v běžném programu kin zhlédnout filmové novinky se svými blízkými a užít si film obdobně jako běžný divák. Projekt proto nabídne pravidelný filmový cyklus uzpůsobený divákům se zrakovým a sluchovým hendikepem. Projekce budou opatřeny českými titulky a popisnou audio stopou, kterou si díky speciálnímu zařízení a aplikaci Speekie, diváci pohodlně pustí přes své mobilní telefony do sluchátek. 

V průběhu promítaní tak nebude popisná audio stopa rušit ostatní diváky, ale poslechnou si ji pouze ti, jež se bez ní neobejdou. Díky tomuto formátu nabídne projekt veřejné projekce pro téměř každého diváka. Do dramaturgie se výrazně promítne současná česká kinematografie, kterou kvůli absenci českých titulků nemají neslyšící diváci možnost uspokojivě zhlédnout v rámci běžných programů kin.

Za projektem stojí parta studentek

Za programem Vidět a slyšet stojí čtyři studentky Masarykovy univerzity magisterského oboru Management v kultuře, jmenovitě Tereza Bredlová, Kateřina Kaderková, Linda Petrášová a Barbora Suchyňová. Jelikož se všechny pohybují ve filmovém prostředí, nedostatek obdobných projekcí cítily jako problém, na který je potřeba upozornit. Spojily se proto se střediskem Teiresiás, které pomáhá studentům Masarykovy univerzity se specifickými nároky a s bezbariérovým kinem Lucerna v Žabovřeskách. Výsledkem je pravidelný cyklus projekcí pro sluchově a zrakově znevýhodněné, který si v programu našel své místo vždy třetí čtvrtek v měsíci v 15 hodin.

Cyklus zahájí ve čtvrtek 19. září v 15:00 úspěšný český snímek Toman, který se odehrává v době třetí republiky a vypráví o tehdejším šéfovi československé zahraniční rozvědky Zdeňku Tomanovi, rozporuplné osobě českých dějin, o které se doposud moc nemluvilo. Historicky první projekce cyklu Čtvrtky bez bariér se neobejde bez úvodu s organizátorkami projektu a také drobným občerstvením.

Více informací o projektu naleznete na Facebookových stránkách Vidět a slyšet - V&S. Vstupenky jsou k dispozici na webových stránkách kina.

Autoři | Foto Kino Lucerna

Štítky lucerna, kino, nevidomí, neslyšící, promítání, projekt, vidět & slyšet, Palác Lucerna, Zdeněk Toman, Masarykova univerzita

Kino Lucerna nabídne speciální projekce pro nevidomé a neslyšící  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.