Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Stadion za Lužánkami opět prožívá dny slávy. Běhá po něm filmový Emil Zátopek

Připravit, pozor, teď. Stadion Za Lužánkami se proměnil ze zarůstajícího zbořeniště na olympiádu v roce 1948. V těchto dnech totiž natáčí filmaři snímek o legendárním běžci dlouhých tratí Emilu Zátopkovi. Město chce po natáčení stadion využít pro sportovní a kulturní akce. Problémem je ale chybějící přívod vody.

Atmosféru olympiády v londýnském Wembley v roce 1948 dnes napodobili filmaři na legendárním stadionu Za Lužánkami. Ten bylo potřeba pro natáčení značně předělat. „Před rokem, když jsem stál na stadioně, který byl zarostlý stromy, neuměl jsem si představit, že by se tady mohlo natáčet,“ uvedl režisér filmu Zátopek David Ondříček.

Stadion v chátrajícím stavu tak prošel velkou změnou. Vykácení stromů zaštiťovala Veřejná zeleň města Brna. „Město pomohlo i s uložením nové a odvozem staré zeminy,“ řekl první náměstek primátorky Petr Hladík. Ze stadionu se tak odvezlo 1721 tun zeminy, která se odvážela na rekultivaci skládky v Černovicích. Následně se vytvořila nová běžecká dráha. Plocha se musela znovu srovnat a zhutnit. Také se pěstoval trávník, což se díky častým dešťům v horku dařilo

Město chce stadion podpořit kulturními a sportovními akcemi

Město plánuje stadion využít na volnočasové aktivity a trávník udržovat. Problémem je ale přívod vody. „Větru ani dešti neporučíte. To možná tak pan náměstek Hladík,“ řekl s úsměvem radní pro kulturu Marek Fišer. Voda je základ. Zájmem města tak je udržet alespoň částečně obnovený stadion. „Teď budeme podávat žádost o vytvoření studny, aby se trávník mohl snáze zavlažovat. Rádi bychom tady zorganizovali závody dětí na oválu. Další vizí je velký fotbalový závod v říjnu a samozřejmě budeme jednat o využití plochy jako takové.,“ doplnil Hladík.

Sportovní aktivity chtějí na oválu propojit i s kulturou. „Kolem celého oválu jsou reklamní plochy, které se nabízejí pro nějaký workshop graffiti. Příští rok také uplyne čtyřicet let od zápasu s Eintracht Frankfurt, kdy na stadioně bylo historicky nejvíce lidí a to přesněji 52 000. Doufám, že se nám podaří stadion udržet v takovém stavu, abychom si tento zápas mohli připomenout,“ popsal snahy o navrácení slávy stadionu Fišer.  

Václav Neužil (Emil Zátopek)/ David Ondříček (režisér)/ Martha Issová (Dana Zátopková)

Z Wembley 1948 na Helsinky 1952 za týden

Lužánecký stadion se v rámci natáčení projde ještě jednou výraznou změnou. Změní se totiž na olympiádu v Helsinkách v roce 1952, kde byla antuka.  Po skončení natáčení tak antuka na stadionu zůstane. „Je to stadion poslední naděje. Původně jsme mysleli, že budeme natáčet přímo v Helsinkách ale bohužel je ten stadion v rekonstrukci. Stadion v Brně má ale všechny výhody v tom, že je v rozpadu a my si tak můžeme dělat relativně co chceme. Pro Brno je to ale škoda,“ popsal výběr lokace Ondříček.

Film Zátopek bude jedním z nejočekávanějších filmů příštího roku. Do kin by měl přijít po skončení letní olympiády v roce 2020. Zajímavostí filmu je, že herci, kteří hrají běžce jsou skutečnými běžci. „Dnes tady máme na natáčení mezinárodního šampiona, který se vrátil před třemi dny z Číny. Hraje roli Alaina Mimouna, sportovního soka a přítele Emila Zátopka,“ řekl Ondříček. 

Neužil běhá v reálných časech Zátopka, Martha prochází atletickým tréninkem 

Samotného Emila Zátopka si zahraje Václav Neužil. „Kvůli roli jsem shodil tak 6 až 8 kilo. Začal jsem běhat s trenérem Honzou Pernicou. Běhám s ním už několik let, a tak velkou práci na mém Emilovi udělal on,“ popsal přípravy na natáčení Neužil a dodal, že největším oříškem jsou staré tretry. „Tretry jsou ušité na míru. Bolí z nich lýtka a Achilovka, protože člověk musí běhat po špičkách, aby byl rychlý,“ řekl Neužil.

Aby byl běh také, co nejvíc autentický kromě opravdových běžců se běží i v reálných Zátopkových časech. „Po rozpočítání Emilova času na pět kilometrů nám vyšlo, že sto metrů musím uběhnout za 18 vteřin, což já uběhnout dokážu. Běh se tak snažíme dělat na nejvyšší možný úrovni a kvalitě,“ doplnil Neužil.

Manželku Zátopka Danu pak ztvární Martha Issová. „Procházím regulérním atletickým tréninkem stejně jako oštěpařky jiné. K Daně Zátopkové cítím veliký respekt a úctu,“ popsala své přípravy Issová.

V Brně se natáčí nejnáročnější scény z celého filmu. Dnes filmaři točili běh na deset kilometrů z Londýna 1948. Kromě Brna zavítají filmaři také na Lipno, do Prahy a na Slovensko.

 

Autoři | Foto

Štítky natáčení, Emil Zátopek, Václav Neužil, Martha Issová, David Ondříček, stadion Za Lužánkami, olympijské hry, filmař, Lužánky, Brno, film, Petr Hladík, Zátopek, trávník

Stadion za Lužánkami opět prožívá dny slávy. Běhá po něm filmový Emil Zátopek  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.