Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jihomoravské dožínky se po dvou letech opět vrátí do Brna. Nabídnou průvod, jarmark i vinaře

Letošní 16. ročník Jihomoravských dožínek se po dvou letech vrací do Brna, tentokrát na Mendlovo náměstí a do areálu Augustiniánského opatství. Součástí programu, který odstartuje v neděli 1. září v deset hodin dopoledne bude dožínkový průvod městem, jarmark lidových řemesel a dožínkový trh, ukázka hospodářských zvířat a zemědělských strojů, chovatelská výstava i prezentace regionálních minipivovarů a vinařů. Akce potrvá do osmé hodiny večerní.

Po dvou letech se krajská oslava úrody vrací do Brna, a to mimo jiné i v souvislosti s oslavou 100 let od založení Mendlovy univerzity. „Rád bych tímto poděkoval univerzitě za toto partnerství. Připraven je bohatý program včetně pokusu o vytvoření největšího dožínkového věnce v České republice, o který se postarají na prostranství před bazilikou Nanebevzetí Panny Marie zástupci Mendelovy univerzity,“ vyslovil pozvání hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek.

I letos bude součástí dožínkových slavností udělení ocenění regionálním producentům potravin, kteří si převezmou ceny z letošního ročníku soutěží Zlatá Chuť jižní Moravy a Regionální potravina Jihomoravského kraje. „Některé regionální potraviny z těchto soutěží bude také možné na stáncích ochutnat a zakoupit,“ přiblížil Šimek.

Kromě hudebního programu a naučných workshopů je v plánu také dožínkový průvod městem

Cílem akce je zviditelnit jihomoravské regionální zemědělství a jeho kvalitní produkty, přiblížit je tak veřejnosti a zdůraznit tradiční význam zemědělství pro jižní Moravu. „Zajímavé informace o zemědělství pro malé i velké bude možné získat zábavnou formou na naučné stezce o zemědělství, kterou prezentuje Asociace soukromého zemědělství nebo u stánku Zemědělského svazu, který prezentuje projekt Zemědělství žije!“ uvedla mluvčí Jihomoravského kraje Monika Brindzáková. Zajímavosti se mohou návštěvníci dozvědět také o včelařství a medu nebo u stánku s lesní pedagogikou, které i s dožínkovou výzdobou zajišťuje Mendelova univerzita.

V dopoledním programu v areálu opatské zahrady vystoupí hudební skupina Mr Swing Brno, představí se Divadlo Kamarádi, dechová hudba Bojané a folklorní soubory Javorník a Jánošíček. V jednu hodinu odpoledne vyrazí městem dožínkový průvod, který začne na Žerotínově náměstí, pokračovat bude přes náměstí Svobody a Šilingrovo k Mendlovu náměstí. Doprovázet jej bude dechová hudba Palavanka.  

V rámci dožínek proběhne také pokus o vytvoření rekordního dožínkového věnce, přípravy začnou už v sobotu

Program bude dále pokračovat dožínkovým pásmem folklórního kroužku Šohajíček Násedlovice, vyhlášením výsledků soutěží regionálních potravin a dalším kulturním programem, ve kterém vystoupí například Dětské taneční studio Ondrášek. V rámci happeningu Mendelovy univerzity se uskuteční v 17 hodin pokus o vytvoření největšího dožínkového věnce.

„Rozhodli jsme se tento výjimečný rok, kdy slavíme sto let od svého založení, okořenit o něco nevídaného. Jako partner Jihomoravských dožínek 2019 se pokusíme naši alma mater zapsat do knihy rekordů, a to tím, že vytvoříme rekordní dožínkový věnec,“ uvedla Lesnická a dřevařská fakulta Mendelovy univerzity. Vyvrcholením programu pak bude koncert VUS Ondráš s programem Ondrášovské putování.

Zdroj:  Agronomická fakulta MENDELU (MZLU, VŠZ)

Oslava úrody z jižní Moravy se koná pravidelně od roku 2004, během šestnácti let dožínky postupně zavítaly do šesti jihomoravských měst

Jihomoravské dožínky se konají od roku 2004, kdy měly svoji premiéru v Hustopečích. Od roku 2005 je organizuje Jihomoravský kraj a postupně se konaly ve městech Tišnov, Kyjov, Vyškov, Brno, Břeclav a Boskovice.

Jedná se nejen o tradiční oslavu úrody na krajské úrovni, ale zejména pomáhají propagaci regionálních produktů od jihomoravských výrobců, jsou jedinečnou příležitostí pro prezentaci zemědělců a v neposlední řadě ukázkou folklórních tradic. Spolupořadateli dožínek jsou Mendelova univerzita Brno, která letos slaví 100 let od založení, Regionální agrární komora Jihomoravského kraje, Asociace soukromého zemědělství a další partneři.

Autoři | Foto Jihomoravský kraj

Štítky Jihomoravské dožínky, Jihomoravský kraj, Brno, Mendelovo náměstí, Austiniánské opatství, jarmark, rekord, věnec, folklor, Mendelova univerzita, zemědělství, Mendelova univerzita v Brně, slavnost, Bohumil Šimek, Nanebevzetí Panny Marie, Česko, Zemědělský s

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravské dožínky se po dvou letech opět vrátí do Brna. Nabídnou průvod, jarmark i vinaře  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.