Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brněnská divadla nasvícením připomenou třicet let od pádu komunistického režimu v Evropě

Symbolická třicítka. Třicet let od pádu komunistického režimu v zemích Evropy a třicet zapojených měst, která rozsvítí významná místa. Toto výročí připomene napříč státy iniciativa Díky, že můžem. K té se letos připojí také Brno. První výročí připadá na zítřek, kdy se rozsvítí hned dvě brněnská divadla a fontána u Janáčka.

V srpnu pobaltské státy, v říjnu Maďarsko, v listopadu kromě České republiky a Slovenska také Německo a Bulharsko, v prosinci Rumunsko. Tak šly po sobě před třiceti lety demonstrace, které vedly k pádům komunistických vlád jednotlivých zemí východního bloku. Oslavy svobody, kterých se zúčastní celkem třicet evropských měst, potrvají od srpna do prosince.

Cílem dvacítky studentů ze spolku Díky, že můžem je připomenout vítězství demokracie nad totalitou a oslavit třicáté výročí od pádu komunistického režimu v evropských státech. „Poprvé jsme se rozhodli přispět svým dílem k připomenutí 17. listopadu svým vrstevníkům i celé společnosti před pěti lety. Chceme poděkovat za to, žijeme ve světě takřka neomezených možností,“ uvádí spolek na svých webových stránkách.

Brno jako jediné ze třiceti měst rozsvítí památky v barvách všech tří pobaltských států

„Při demonstracích a dalších akcích, které vedly k ukončení totalitních režimů, hráli vždy důležitou roli studenti. Považuji proto za přirozené, že se Brno jako univerzitní město, jehož identitu studenti podstatnou měrou vytvářejí, k této iniciativě připojí a podpoří ji svou účastí,“ řekla primátorka města Brna Markéta Vaňková. V Brně budou v konkrétních dnech nasvíceny budovy Mahenova divadla a Husy na provázku, barevně se přizpůsobí také vodní stěna u Janáčkova divadla.

Nejbližší výročí připadá na pátek 23. srpna. „Před třiceti lety toho dne na dva miliony lidí v pobaltských republikách vytvořily lidský řetěz o délce asi šest set kilometrů,“ poznamenal radní pro kulturu Marek Fišer. Divadelníci v Brně nasvítí průčelí Mahenova divadla červenou a bílou barvou, které symbolizují Lotyšsko, fasádu Divadla Husa na provázku žlutou, zelenou a červenou pro Litvu a estonskými barvami – modrou, černou a bílou bude hrát fontána u Janáčkova divadla. „Za zmínku stojí, že Brno bude z třiceti zapojených měst jediné, ve kterém se rozsvítí národní barvy všech tří států,“ dodal Fišer.

Kromě Brna se rozsvítí také Praha a další osmadvacet evropských měst

Následovat bude 23. října Maďarsko s červenou, bílou a zelenou. O víkendu 9. a 10. listopadu černo-červeno-žluté Německo a bílá, zelená a červená pro Bulharsko.  Český 17. listopad připadá letos na neděli a v rámci oslav se v národních barvách rozsvítí také hrad Špilberk. Naposledy se brněnská divadla rozsvítí 16. prosince v Rumunských barvách – modré, žluté a červené.

Jinde v Česku se budou na stejném principu rozsvěcovat pražské věže na Petříně a Žižkově. K akci se postupně připojí symbolická třicítka měst, mezi kterými můžeme najít například Rigu a Sofii, které rozsvítí své radnice a maďarskou Pécsi, ve které bude barevně svítit televizní věž.

Výročí sametové revoluce si Česká republika připomene řadou oslav a akcí

Spolek Díky, že můžem k třicátému výročí 17. listopadu pořádá také oslavu přímo na Národní třídě, kde budou po celý den přichystán kulturní program ve formě pouličních koncertů, divadelních představení, produkce filmů a výstav. Součástí programu budou také diskuze, veřejné čtení a vzdělávací aktivity pro děti. „Nechceme nadávat u piva, provolávat patetická hesla nebo deklamovat prázdné fráze. Chceme ukázat, jak se dá naložit s nabytou svobodou – v umění, občanské společnosti, veřejném prostoru. Chceme poděkovat lidem, kteří nám svobodu nejenom umožnili, ale také nám ukázali, jak nejlépe s ní naložit,“ uzavírají pořadatelé akce Korzo Národní.

Autoři | Foto dikyzemuzem.cz

Štítky sametová revoluce, divadla, rozsvěcení, oslavy, třicet let, pád komunismu, totalita, výročí, Brno, Praha, Evropa, divadlo, komunistický režim, Česko, Německo, Bulharsko, Maďarsko, slavnost, Východní blok

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnská divadla nasvícením připomenou třicet let od pádu komunistického režimu v Evropě  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.