Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Města chystají k výročí sametové revoluce mince i Lennonovu zeď, Špilberk ozáří trikolora

Města v Jihomoravském kraji chystají k letošnímu 30. výročí sametové revoluce vzpomínkové akty, výstavy, koncerty, speciální mince i Lennonovu zeď svobody, kam budou moct lidé napsat vzkazy. ČTK to zjistila od mluvčích radnic. Sametová revoluce v listopadu a prosinci roku 1989 vedla k pádu komunistického režimu.

Lennonova zeď bude 19. listopadu na Masarykově náměstí v Hodoníně. "Lidé tam budou moct napsat své vzkazy," uvedla mluvčí Hodonína Petra Kotásková. Lennonova zeď je v Praze, s odkazem na zpěváka legendární skupiny Beatles se tam objevují nápisy a malby. Kromě toho bude v Hodoníně výstava velkoplošných fotografií z listopadu 1989 z města a chystá se také mítink s účastí tehdejších pamětníků.

Znojmo chystá speciální mince

Znojmo bude mít k výročí multimediální zážitkovou instalaci nazvanou Totáč, která bude na podzim na několika místech v republice včetně Prahy. Kromě toho město připravuje na 15. listopadu koncert písničkářů v jinak nepřístupných prostorách Louckého kláštera, o den později Noc divadel a na 17. listopadu Den otevřených dveří radnice. "Výročí sametové revoluce si připomeneme i v září na Znojemském historickém vinobraní. Připomenou ho mince, které bude rozhazovat královská družina při průvodu. Do oběhu se dostane 10.000 stříbrných a 100 zlatých mincí s vyraženými letopočty 1989-2019," uvedla mluvčí znojemské radnice Zuzana Pastrňáková.

V Břeclavi odehrají koncert

Výstavu fotografií a dobových předmětů chystá Břeclav. "Přímo 17. listopadu se uskuteční vzpomínkový akt u Masarykova pomníku u žluté školy, na který naváže slavnostní koncert Břeclavského komorního orchestru a sólistů," uvedl mluvčí radnice Jiří Holobrádek. Břeclavské muzeum a galerie navíc jedná s nadací Post bellum o natočení dokumentu postaveného na rozhovorech s pamětníky břeclavských událostí.

Výstavy, koncert, průvod se svíčkami i promítání pásma filmů chystá k výročí sametové revoluce Vyškov, uvedl jeho mluvčí Michal Kočí. Podle něj se s ohledem na výročí dočká opravy asi za půl milionu korun památník Obětem komunismu. "Chystáme jeho mechanické očištění, přezlacení písmen a opravu okolní žulové dlažby. Stávající chodníky zmizí a nahradí je zámková dlažba, počítáme také s výrazným zásahem do zeleně," řekl ČTK Kočí.

Špilberk ozáří trikolora

Brno každoročně pořádá pietní akt u pomníku tří odbojářů v Rooseveltově ulici. Kromě toho 17. listopadu nasvítí hrad Špilberk trikolorou, uvedla Katka Gardoňová z tiskového oddělení magistrátu. Město podporuje i další akce, u nichž není pořadatelem. Uskuteční se výstavy, diskuse, projekce nebo multimediální instalace.

V Kyjově na Hodonínsku budou mít podle mluvčího Filipa Zdražila akce k výročí sametové revoluce už v září, říjnu i v listopadu. Lidé se mohou těšit na výstavu, vzpomínkové shromáždění, koncert i pásmo filmů.

 

Autoři | Foto spilberk.cz

Štítky ČR, historie, správa, kultura, 1989, Jihomoravský, Sametová revoluce, mince, koncert, Špilberk, Jihomoravský kraj, Hodonín, Praha, The Beatles, Znojmo, Znojemské vinobraní, Břeclav, výstava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Města chystají k výročí sametové revoluce mince i Lennonovu zeď, Špilberk ozáří trikolora  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.