Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ranného cenu pro vlivné výtvarníky letos dostane Kokolia

Letošním laureátem Ceny Michala Ranného je dvaašedesátiletý brněnský rodák Vladimír Kokolia. Ocenění vyhlašuje Moravská galerie, aby poukázala na výraznou tvůrčí osobnost, jejíž dílo a myšlení ovlivňuje nastupující generaci umělců. O laureátovi rozhoduje odborná porota.

Slavnostní vyhlášení a předání ceny se uskuteční 4. září v Místodržitelském paláci v Brně, oznámila Moravská galerie na svém webu. Do stálé expozice Art is here v Pražákově paláci už galerie mimořádně zařadila některá Kokoliova díla.

Kokolia žije a pracuje střídavě ve Veverských Knínicích u Brna a v Praze, kde působí na Akademii výtvarných umění. Uspořádal přes 100 samostatných výstav, podílel se na více než čtyř stech skupinových výstavách v Česku i zahraničí.

Prvním lauréatem už byl před téměř 30 lety

V roce 1990 se stal Kokolia, známý tehdy také v alternativních hudebních kruzích, prvním laureátem Ceny Jindřicha Chalupeckého. Zatím poslední brněnskou výstavu měl loni ve Fait Gallery. Rozsáhlá expozice dostala název To nezbytné z Kokolii, návštěvníci získali celistvý přehled o díle osobitého výtvarníka. Jeho tvorba zahrnuje pestrou škálu námětů a přístupů v malbě, kresbě i grafice.

Cena Michala Ranného nese jméno předčasně zemřelého malíře, představitele české lyrické abstrakce. Prvním laureátem byl Dalibor Chatrný, následovali Miroslav Šnajdr starší, Stanislav Kolíbal, Vladimír Skrepl, Milena Dopitová, Daniel Balabán, Václav Stratil a Marian Palla.

 

Autoři | Foto mzv.cz

Štítky ČR, výtvarné, ocenění, Kokolia, FOTO, Vladimír Kokolia, Michal Ranný, výstava, Místodržitelský palác, Brno, Akademie výtvarných umění v Praze, Praha, Česko, Stanislav Kolíbal, Dalibor Chatrný, Marian Palla, Milena Dopitová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ranného cenu pro vlivné výtvarníky letos dostane Kokolia  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.