Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Švédům se nevzdáme ani letos. Obléhání města Švédy roku 1645 připomene festival Den Brna

Ozbrojenci všude po městě a náboženská válka o svobodu vyznání a vládu nad celou Moravou. Festival Den Brna oslaví neúspěšné obléhání města Švédy. Účastníci festivalu mohou ochutnat dobové pokrmy, podívat se na ukázku bitvy nebo vyzkoušet šerm.

Festival Den Brna začne paradoxně „posledním výstřelem“ ve čtvrtek 15. srpna na Petrově. Právě v tento den před 374 lety utichla válečná vřava. Akci pořádá turistické informační centrum ve spolupráci s Biskupstvím brněnským a Společností 1645. Ta připravila slavnostní zahájení v podobě fanfár a zvonů z věží.

Dalším bodem programu jsou komentované prohlídky. Prohlédnete si petrovské zvony, které dle legendy ukončily vyčerpávající obléhání, navštívíte pátera Martina Středu v jeho skleněné hrobce a dozvíte se, jak francouzský plukovník město Brno před Švédy uhájil,“ sdělila Lenka Němcová z Turistického informačního centra. Den pak zakončí bohoslužba u obrazu Panny Marie Svatotomské.

Na Dominikánském náměstí vznikne poprvé vojenský tábor

Páteční atmosféra nabere úplně jiných obrátek. Na Dominikánském náměstí vznikne vojenský tábor, kde budou šermíři pilovat své umění. K podpoření bojové morálky nebude chybět ani hudba. O tu se postarají hudební a taneční soubory. Pokud budete mít hudby dost, můžete opět využít komentované prohlídky. „Dostane se i na nejmenší. V Labyrintu pod Zelným trhem si budou moci odlít pověstnou černou kouli pro Torstensona, protože žádná jiná na něj prý neplatila,“ popisuje Němcová.

Celý festival vyvrcholí v sobotu 17. srpna. Městem totiž projde historický průvod, který položí věnce u hrobky Raduita de Souches v kostele sv. Jakuba. Pod jeho velením totiž vojsko čítající 1500 mužů odrazilo 28 000 Švédů. „Na svazích Špilberku se následně v 15:30 strhne ona bitva,“ doplnila Němcová.

Žongléři, kati a jiné barokní kratochvíle

Oslava vítězství se poté zpátky přenese do tábora na Dominikánském náměstí. Kromě barokních kratocvhílí a pokrmů zde najdete i další šermíře, žongléry a kata. Na závěr oslav nebude chybět ani barokní ohňostroj.

Obléhání Brna bylo součástí třicetileté války, která začala v roce 1618. Švédský generál Torstenson si původně myslel, že dobytí města nepotrvá déle jak tři dny. To se ale zmýlil. Obléhání trvalo 112 dní. Dodnes se pak v Brně drží tradice poledne odbíjeného už v 11 hodin, díky němuž údajně Torstenson 15. srpna 1645 obléhání ukončil a odtáhl pryč.

Více informací naleznete na webových stránkách akce.

Štítky obléhání města, Švédi, 1645, Den Brna, festival, Brno, Morava, Dominikánské náměstí, sportovní šerm, Martin Středa, třicetiletá válka, Brněnský Petrov, pokrm, hrobka

Švédům se nevzdáme ani letos. Obléhání města Švédy roku 1645 připomene festival Den Brna  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.