Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedinečná brněnská vila Tugendhat má svoji vlastní platinovou minci

Unikátní vila Tugendhat patřící mezi čtrnáct českých památek zapsaných na seznamu dědictví UNESCO má svou vlastní minci. Zájemci si ji mohou zakoupit v České mincovně za zhruba 47 000 korun.

Funkcionalistická vila Tugendhat od architekta Ludwiga Mies Van der Rohe postavená v letech 1929 až 1930 se stala jedinou památkou moderní architektury v České republice, která byla zařazena na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Letos se dočkala i své mince.

Mince vily je již osmá v sérii

Mince je platinová a patří do sběratelské série věnované českým památkám UNESCO. Mince vily Tugendhat je již osmou v řadě. „Každý rok děláme tři mince ze série UNESCO. Začali jsme v roce 2017 Českým Krumlovem. Letos je to Telč, vila Tugendhat a do konce roku představíme ještě Třebíč,“ uvádí mluvčí České mincovny Jaroslav Černý.

Minci je možné zakoupit na e-shopu České mincovny. Vyrobeno je sto kusů a cena jedné mince se pohybuje zhruba okolo 47 000 korun. „Cena mince se vždy odvíjí od aktuální ceny platiny na světových trzích,“ dodal Černý.

Na jedné straně platan, na druhé královna

Autorkou všech mincí ze série je výtvarnice Lenka Nebeská. Samotnou vilu Tugendhat vyobrazila na reverzní straně, kde je i nápis VILA TUGENDHAT V BRNĚ a list platanu, který roste na její zahradě. Ten je pro českou historii významný. Právě pod ním probíhala v srpnu 1992 jednání o rozdělení Československa.

Averzní straně zase vévodí koláž složená z architektonických prvků českých staveb patřících na seznam UNESCO. Dále jsou zde vyobrazeny atributy ostrova Niue, který České mincovně poskytuje zahraniční licenci pro vydávání pamětních mincí. Jsou jimi jméno a portrét panovnice Alžběty II., letopočet emise 2019 a nominální hodnota 50 dollars. „Práci jsem si vyloženě užívala, protože se jedná o moderní architekturu. Je to úplně jiný styl. Práce byly jednodušší, nejsou zde totiž žádné dekorativní prvky,“ sdělila Nebeská.  

Zájem je obrovský

Dům je výjimečný především kvůli vedení světla a prostoru, použitím exotických materiálů. Unikátní je také právě díky technologickým parametrům „Jsme rádi, že v pořadí již osmi realizovaných mincí došla řada i na architekturu 20. století. Je všeobecně známo, jaké atributy předurčily zápis samotného domu na seznam UNESCO,“ řekla ředitelka vily Tugendhat Iveta Černá.

Unikátní vila se těší velké obliby i u veřejnosti. Zájemci o prohlídku vily si musí lístky rezervovat s velkým předstihem. „Zájem o návštěvu vily je obrovský. Do konce roku máme vyprodáno,“ dodala Černá.  

Štítky vila Tugendhat, mince, Česká mincovna, platina, UNESCO, Světové dědictví UNESCO, vila, Jaroslav Černý, Ludwig Mies van der Rohe, Iveta Černá, Česko, Alžběta II., Český Krumlov

Jedinečná brněnská vila Tugendhat má svoji vlastní platinovou minci  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.