Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

TIPY NA TÝDEN: Den Brna, Letní ovínění, Slovácký rok, Překročme řeku a Létofest

Tancujte, zpívejte, ochutnávejte, degustujte . . . Prostě si tento týden užívejte léta plnými doušky a s radostí, jak kdyby se vám povedlo ubránit město před Švédy! Což se také přesně před 374 lety stalo.

Velké nádvoří hradu Špilberk bud od středy 14. až do 22. srpna již podvacáté dějištěm Mezinárodního hudebního festivalu Špilberk, který každoročně nabízí obyvatelům a návštěvníkům Brna letní kulturní vyžití pod širým nebem v krásném hradním areálu. 

Slovácký rok je jednou z největších folklorních událostí u nás, která se stejně jako Olympijské hry opakuje jen jednou za čtyři roky. Je to nejstarší a nejvýznamnější národopisná slavnost v České republice, která bezmála 100 let přivádí do Kyjova tisíce příznivců folkloru. Od čtvrtka 15. do neděle 18. srpna pořádá královské město Kyjov jubilejní XX. ročník této slavnosti, tak přijďte slavit!

Den Brna je třídenní festival, který připomíná obranu Brňanů před švédským vojskem za třicetileté války. Nebude chybět ukázky bitvy v podhradí Špilberku a nově se představí vojenské ležení na Dominikánském náměstí, kde se bude po tři dny odehrávat stylový program koncertů, šermířských soubojů, tanců, a především zde na dobovém jarmarku ochutnáte barokní krmi a pochutiny. Celý třídenní festival zde pak také zakončí ohňostroj. 

Vínovníci uvádí v pátek 16. srpna letošní Letní ovínění! Letošní Ovínění nabídne návštěvníkům Piknik Boxu možnost strávit parný letní den v atmosféře Björnsonova sadu se sklenkou osvěžjícího vína.

Létofest na výstavišti nemůžeme opomenout! Letos bude od pátku 16. až do soboty 17. srpna. Můžete se těšit na nejoblíbenější české i slovenské kapely a zpěváky, jako je Xindl X, Mig 21, Mandrage, Tomáše Klus, Divokej Bill a další.

Festival Překročme řeku, už popáté oživí nábřeží Svitavy. Původní nápad uspořádat neckyádu na řece lemující Černovice se rozrostl na akci pro celé Brno. V sobotu 17. srpna se můžete těšit na koncerty, divadlo, výstavy, sportovní i výtvarné aktivity pro děti i dospělé, zpřístupnění celé řady běžně nepřístupných objektů, jako jsou například bývalá jatka na Masné ulici či kovárna v Obřanech. Chybět samozřejmě nebude ani oblíbený historický parní a motorový vlak. Hlavní část festivalu zůstává na Černovickém nábřeží. Návštěvníky roztancuje Fast Food Orchestra či začínající a alternativní kapely.

Akce, kterou jen tak nezažijete, přichází totiž nepravidelně a nečekaně. Nemám na mysli nic jiného, než MALALATA Daytime Party! Čeká vás celých 5 hodin hudby různých žánrů plně pod taktovkou oblíbeného DJ dua Malalata. Bude to spíše za světla než za tmy, ale to není vůbec na škodu, jelikož akce bude open-air na Malé letní scéně Špilberku.

Štítky Tipy na týden, kultura, Brno, festival, Špilberk, olympijské hry, Mezinárodní hudební festival Špilberk, Kyjov, třicetiletá válka, Česko, Tomáš Klus, Xindl X, Divokej Bill, Mandrage

TIPY NA TÝDEN: Den Brna, Letní ovínění, Slovácký rok, Překročme řeku a Létofest  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.