Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Pokáč, Cirk La Putyka a další desítka koncertů. Brno se promění v Maraton hudby

Maraton hudby už po čtvrté nabídne Brňákům i přespolním Brno plné nejrůznějších žánrů. Stovky interpretů vystoupí v ulicích, na náměstích, v kostelích, pasážích nebo třeba v koupelně. Většina koncertů je k tomu zdarma.

Největší hudební festival v centru Brna rozpoutá už ve čtvrtek 8. srpna alegorický průvod performerů z Amanitas Fire Theatre v kostýmech ozvláštněných pyrotechnickými efekt. „Okřídlené bohyně, ďáblové a andělé diváky za doprovodu autorsky mixované hudby s živým ženským zpěvem zavedou na Jakubské náměstí, kde proběhne neformální buskerské zahájení festivalu,“ uvedla mluvčí turistického informačního centra Lenka Němcová. Následovat bude moderní bubenická show Ritmo Factory.

Na koncert třeba do koupelny

Už třetím rokem brněnská výtvarnice Kateřina Šedá díky Bezuličnímu buskingu přivádí hudbu na netradiční místa. Letos navrhla čtyři otevřené pokoje, díky kterým budou posluchači na koncertu jako doma.

Ulice se totiž promění v obývák, ložnici, koupelnu a kuchyň. „Otevřené pokoje zprostředkují posluchačům neopakovatelný zážitek,“ dodává Němcová.  V ložnici či obýváku vystoupí například Crazy Accordion Trio, Steve Aruni nebo Schizzle Orchestra. Pokoje budou na České, Jakubském náměstí, v OD Letmo a v Myší díře.

Dominik stage nabídne mix žánrů, Guest centrum zase chvíli klidu

Dominik stage, kde jinde než na Dominikánském náměstí, nabídne mix žánrů. Art rock, elektro, rock, pop, filmová hudba nebo hudba pro děti.  V sobotu 10. srpna se zde uskuteční i velký Jam buskerů.

Nádvoří Staré radnice po dobu maratonu přemění na Guest centrum. „Centrum nabídne oázu klidu, informace o festivalu, a hlavně dobré jídlo a pití,“ popisuje centrum Němcová. Bez hudby by to ale nešlo. U jídla si můžete poslechnout třeba krátké koncerty různých žánrů. Nebude chybět ani vystoupení pro děti.

Ani milovníci lidové hudby nebudou ochuzeni. Pro ně bude na Biskupském dvoře připravena Folklor stage, folku se dočkají lidé na Orlí v loubí u divadla. Kabinet stage se zase ponese v duchu alternativy. Romskou muziku pak zajistí Django stage na Malinovského náměstí. Moravské náměstí naopak bude hostit Brunch 'n' Park stage se stylovou gastronomií a chilloutovou hudební produkcí.

Mincmistrovský sklep, varhany u Jezuitů nebo Pianoštafeta

Klasika spojená s jazzem a world music v podání dua Pavel Fischer a Jakub Jedlinský rozezní Mincmistrovský sklep. Skotské písně nebo ukrajinský folklor od Barbara Maria Willi & friends zase uslyší návštěvníci ve Sněmovním sále Nové radnice. Jezuitský kostel Nanebevzetí Panny Marie poskytne prostory pro Nekonečné varhany u Jezuitů. V Alfa pasáži se lidé mohou těšit na Pianoštafetu.

Pokáč na Špilasu, flašinetáři na Svoboďáku

Nejvýraznější písničkář nové generace Pokáč vystoupí na Letní terase hradu Špilberk. Flašinetáři se předvedou na náměstí Svobody, kde se představí i BLOCK britských Motionhouse a NoFit State. Zahálet nebudou ani místní kluby. Sono Centrum nabídne Cirk La Putyka, Fléda pak odehraje taneční večírek Jona Hopkinse a Lázně Rašínova zvou posluchače na operu Poslední pólo.

Zkrátka stovky interpretů, desítky koncertů a dvaadvacet míst po Brně. Od 8. do 11. srpna se ve městě hudby UNESCA nudit rozhodně nebudete. Celý program naleznete na stránkách Maratonu hudby.

Autoři | Foto Maratonhudby.cz

Štítky Maraton hudby, žánry, umělci, ulice, stage, buskeři, flašinetáři, hudba, koncert, Brno, Pokáč, Cirk La Putyka, koupelna, kostel, Kateřina Šedá, Jon Hopkins, Pavel Fischer, Barbara Maria Willi, Jakub Jedlinský

Pokáč, Cirk La Putyka a další desítka koncertů. Brno se promění v Maraton hudby  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.