Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Film Nabarvené ptáče, který se natáčel i v Brně, bude bojovat o ocenění na festivalu v Benátkách

Obrovský úspěch pro českou kinematografii. Nový celovečerní film Václava Marhoula s názvem Nabarvené ptáče, adaptace stejnojmenného světového bestselleru spisovatele Jerzyho Kosińského, byl vybrán do hlavní soutěže Mezinárodního filmového festivalu v Benátkách. Český film se tak po dlouhých 25  letech stane spolu s dalšími dvaceti filmy součástí exkluzivního výběru celovečerních snímků z celého světa. Marhoul přitom snímek točil i v brněnské káznici. Půl milionem korun na něj přispěl i Jihomoravský filmový nadační fond.

Naposledy se v Benátkách v roce 1994 představil český snímek „Život a neobyčejná dobrodružství vojáka Ivana Čonkina“ režiséra Jiřího Menzela. Pro českou kinematografii tak jde o mimořádný úspěch.

„Přiznávám, že jsem v to nevěřil. Naděje, že by to mohlo vyjít, že by se Nabarvené ptáče dostalo právě do Benátek, tedy na jeden ze tří vůbec nejprestižnějších filmových festivalů na světě, mně přišla až pošetilá,” zareagoval na dnes zveřejněnou informaci režisér, scenárista a producent Václav Marhoul.

Václav Marhoul (*1960, Praha) - scénárista, režisér, producent. Nabarvené ptáče je třetím celovečerním filmem, pod kterým je Václav Marhoul podepsán coby scenárista, producent a režisér. Předcházející filmy Mazaný Filip (2003) a především Tobruk (2008) získaly četná domácí i mezinárodní ocenění, včetně Českých lvů. Produkčně se podílel na snímcích Pražská pětka (1989) a Kouř (1990), jako producent pak na filmu Postel (1998). 

Ve hvězdné společnosti

Marhoul se tak s Nabarveným ptáčetem utká v soutěži o Zlatého lva s filmy světově uznávaných režisérů jakými jsou Roman Polanski, Steven Soderbergh, Noah Baumbach nebo Hirokazu Kore-eda. Předsedkyní mezinárodní poroty je argentinská režisérka, scenáristka a producentka Lucrecia Martel.

Natočený na 35mm film

Realizace filmu Nabarvené ptáče zabrala 100 filmovacích dnů během šestnácti měsíců na celkem 43 lokacích na Ukrajině, Slovensku, v Polsku a Česku. Poslední, v pořadí 3 531, klapka padla 5.7.2018. Kameraman Vladimír Smutný natáčel na černobílý 35 mm negativ ve formátu Cinemascope.

Světové obsazení v čele s malým Čechem

V Nabarveném ptáčeti se vedle hlavní role, kterou ztvárnil mladinký Petr Kotlár z Českého Krumlova, objeví mezinárodní herecké obsazení v čele se světovými hvězdami jakými jsou Harvey Keitel a Stellan Skarsgård, spolu s nimi pak Udo Kier, Julian Sands a Barry Pepper.

Další postavy si zahráli Tim Kalkhof, Alla Sokolova, Aleksej Kravčenko, Lech Dyblik, Júlia Valentová, Martin Nahálka a také Míša Doležalová, Zdeněk Pecha, Jitka Čvančarová, Radim Fiala a Petr Vaněk. Tuzemská slavnostní premiéra je ohlášena na 11.září, film uvede do všech českých kin distribuční společnost Bioscop od 12.září 2019.

Dětský hrdina se protlouká východní Evropou za druhé světové války

Ve snaze uchránit své dítě před masovým vyhlazováním Židů, rodiče posílají syna k příbuzné na venkov kdesi ve východní Evropě. Chlapcova teta však nečekaně umírá a tak je dítě nuceno vydat se na cestu a protloukat se úplně samo divokým a nepřátelským světem, ve kterém platí jen místní pravidla, předsudky a pověry. Jeho snahu o doslovné fyzické přežití ale po válce střídá jiný boj. Boj, kterého si ani není vědom, boj sama se sebou, boj o svou duši a o svojí budoucnost.

Na film přispěla i jižní Morava

Film se částečně natáčel i v Brně, konkrétně v káznici na Cejlu. „Příprava filmu trvala deset let. Mimo jiné dva roky jsem sháněl autorská práva. Tři roky psal scénář. Točíme jej půldruhého roku. Káznice je fantastická lokace, neuvěřitelně depresivní místo,“ uvedl při natáčení v Brně Václav Marhoul. Natáčení v Brně bylo podmínkou podpory ze strany Jihomoravského filmového nadačního fondu, který přispěl částkou 500 tisíc korun.

Foto Nabarvené ptáče

Štítky Nabarvené ptáče, film, marhoul, Benátky, filmový festival, Václav Marhoul, česká kinematografie, Benátský filmový festival, Brno, režisér, Jerzy Kosiński, producent, ocenění, Jiří Menzel

Film Nabarvené ptáče, který se natáčel i v Brně, bude bojovat o ocenění na festivalu v Benátkách  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.