Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Někdy vstanu osmdesátiletý, jindy se probudím a je mi padesát, říká Bolek Polívka

„Když mi bylo sedm, to znamená, že jsem ještě neměl tu nulu na konci,“ začal Bolek odpovídat na otázku, co si přál, když byl dítě. „Tehdy jsem si přál být lesníkem nebo polesným. Teď je mi sedmdesát a polesným už nebudu. Ale neměnil bych.“ Bolek Polívka bude mít 31. července sedmdesát. U příležitosti jeho narozenin vznikla výpravná kniha s názvem Bolek, kterou dnes pokřtil ve Vaňkovce.

Herec Boleslav Polívka oslaví přesně za týden své sedmdesáté narozeniny. Výhoda tohoto věku podle něj prý spočívá v tom, že už přes sebou už má míň práce než za sebou. Společně se svými přáteli dnes v Brně pokřtil novou knihu s příhodným názvem Bolek.

Kniha je koncipována jako výpravná publikace, na které se autorskými příspěvky podíleli Polívkovi přátelé Arnošt Goldflam, Jan Hřebejk, Milan Lasica nebo Pavel liška. Přispěla také hercova dcera Anna Polívková a jeho bývalá manželka Chantal Poullain. „Je to krásné, když vychází knížka a člověk si evokuje věci, které se mu stávaly,“ komentoval křest Bolek Polívka. „Ta poslední část, poslední období po krásném mládí a skvělé dospělosti by se dala popsat jako ‚vypadáš dobře‘“.

Kniha obsahuje přes dvě stovky fotografií, některé jsou z osobního archivu, na ostatních se podílela celá řada současných fotografů

Kromě textů je v knize také přes dvě stě fotografií zachycujících momenty hercova profesního i osobního života. Část z nich pochází z rodinného archivu, zbytek pak v průběhu let pořídili fotografové František Poláček, Jef Kratochvíl či dvorní fotograf Divadla Bolka Polívky Jiří Salik Sláma. „Všechno je otázka náhody. Já měl možnost se s Bolkem potkat, ještě když studoval tady na JAMU. Moje fotky jsou tedy z té doby, kdy jsem fotil Bolka a jeho krásné spolužačky“ řekl dnes fotograf Rostislav Košťál, jehož fotografie jsou v knize také hojně zastoupeny.

Křtu se účastnili také hercovi přátelé. Herec, dabér a rozhlasový moderátor Zdeněk Junák, který celým křtem prováděl, uvedl, že Polívku rád oslovuje jako profesora. Učil ho totiž pantomimu a klauniádu. „Za těch sedmdesát let z Bolečka vyrostl šikovný mládenec, vynikající herec, mim, klaun, a taky dobrý člověk,“ vzpomínal Junák. Kromě něj byl přítomný také brněnský radní pro kulturu Marek Fišer, který herci jménem města Brna popřál vše nejlepší k narozeninám a zmínil, že jeviště Divadla Bolka Polívky projde menší rekonstrukcí, která by měla proběhnout během prázdnin.

Jsem obklopen samými skvělými lidmi, kteří mi dodávají energii. Zkrátka potřebuji být u té jiskry, říká Bolek Polívka

Knihu dnes ve Vaňkovce pokřtil také Juraj Groch, jehož nápadem byla realizace jubilejní knihy. „Děkuji, Bolku, že sis našel čas, o který jsem tě obral. A doufám, že se tady za dalších deset let potkáme,“ řekl dle Polívkových slov kapitán ‚projektu kniha‘. Jejím kmotrem je herec Michal Isteník.

Celému křtu příhlížely přibližně tři stovky lidí. Někteří z nich si potom nechali podepsat jak novou knihu, tak i fotografie, na kterých jsou s hercem zvěčněni. Většina z těch, co si poctivě vystála frontu na podpis, oslovovala Polívku familiárně a vzpomínala, jak se s hercem potkala i několik desítek let nazpět.

Zatím to jde, ještě nekulhám,“ smál se Bolek, zatímco už přibližně hodinu a půl seděl u stolku, kde rozdával autogramy. I přes nekonečnou frontu vyhověl všem. „Přece bych je nemohl poslat pryč, co by si pak měli myslet?“ uzavřel Bolek Polívka, který se s lidmi ochotně fotil a každému potřásl rukou.

Autoři | Foto Martin Toman

Štítky Bolek Polívka, Bolek, kniha, křest, Vaňkovka, Galerie Vaňkovka, Michal Isteník, Juraj Groch, Marek Fišer, herec, narozeniny, fotograf, Zdeněk Junák, Brno, Arnošt Goldflam, Jan Hřebejk, Milan Lasica, Anna Polívková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Někdy vstanu osmdesátiletý, jindy se probudím a je mi padesát, říká Bolek Polívka  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.