Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Morava má znovu klášterní pivovar. Do Předklášteří se po 77 letech vrátila výroba piva

Po 77 letech dnes uvařili první oficiální várku piva v klášterním pivovaru Porta Coeli v Předklášteří. Areál cisterciánského konventu se tak stal jediným klášterním pivovarem na Moravě. Pivovar se značkou Vorkloster se bude specializovat hlavně na ležáky. Akciová společnost, která pivovar provozuje, má za cíl vrátit život do zanedbané hospodářské části areálu. Rekonstrukce prostor a investice do technologií stály přibližně 17 milionů korun.

Myšlenka obnovit pivovarskou tradici vznikla v létě roku 2016. „Hlavní sládek a zároveň předseda akciové společnosti si tak chtěl splnit dětský sen. Vystudoval Podskalskou sládkovskou školu a chtěl s vařením piva pokračovat i ve svém,“ vysvětlil jeden z akcionářů Radek Holešinský. Následovalo vyjednávání zakládajících akcionářů společnosti Klášterní pivovar Porta Coeli s cisterciačkami. To trvalo zhruba rok.

Další dva roky pak probíhala rekonstrukce bývalé stáje, kde se pivovar momentálně nachází. „Pivovar se nenachází ve stejné budově, kde se původně pivo vařilo. Oprava pivovaru, který přestal fungovat v roce 1942 by byla velmi finančně náročná, proto jsme se dohodli s řádem, že zrekonstruujeme menší prostory. Ty prozatím postačí,“ řekl Holešinský.

Milovníci piva a lidé se vztahem k historii, řemeslům a církvi

Řád cisterciaček je jedním z akcionářů pivovaru, který má podle Holešinského právo veta v důležitých otázkách například vlastnické struktury. Podle správce majetku kláštera Jiřího Chrásta je tato spolupráce výhodná. Rozsáhlý areál s velkým množstvím hospodářských budov nelze opravit a udržovat pouze z příjmů kláštera. „Chceme, aby budovy našly nové využití jak pro návštěvníky, tak i pro vlastní aktivity řádu. Proto vítáme záměr, který je v souladu s cisterciánským řádem, což fungující pivovar bezpochyby je,“ řekl Chrást. Pivo se v klášteře vařilo už od roku 1628.

Obnovení pivovaru vítá také vedení obce. „Když jsem před třinácti lety přišla do Předklášteří, klášter Porta Coeli zel prázdnotou, byl opuštěný a zchátralý. Rekonstrukci části areálu velmi vítáme,“ uvedla starostka obce Petra Bendová, která věří, že zde nový pivovar obnoví společenský život a bude místem, kde se budou lidé setkávat a trávit volný čas.

Tradiční suroviny, nové technologie. Vorkloster nabídne kvašené ležáky plzeňského typu

Dvouletá rekonstrukce stála zhruba 7 milionů, dalších 10 pak šestnáctka akcionářů investovala do nákupu technologií na vaření piva. Nový pivovar bude zaměřen na tradiční spodně kvašená piva, zejména pak na desítku a dvanáctistupňový nefiltrovaný ležák. „Dále půjde o speciality jako je například zapomenutý Zwickl, nebo takzvaný zimní ležák, tedy styl Bock. Nechceme se jen ohánět tradicí, naopak chceme zákazníkům do budoucna nabídnout i sortiment zahraničních klášterních pivovarů,“ řekl sládek pivovaru Vorkloster Jan Maláska. Značka Vorkloster je německý název pro Předklášteří.

Roční produkce se momentálně pohybuje kolem jednoho tisíce hektolitrů. Z toho patnáct procent je plněno do lahví, které budou sloužit jednak jako prodejní sortiment v pivotékách, kavárnách či restauracích, ale také jako suvenýr z kláštera. „Velký počet návštěvníků kláštera se sháněl po něčem hmatatelném, co by si z návštěvy mohl odnést. Teď to budou právě lahve s pivem,“ vysvětlil Chrást.

Konkurence se nebojí. Pivo z Předklášteří je spojením kvality a genia loci

Pivo značky Vorkloster se již teď prodává v Brně a Praze v ochutnávkových pivnicích. Kromě toho akcionáři vlastní i restauraci v Tišnově, kde je dle jejich slov o pivo velký zájem. K odběratelům piva patří například i benediktini z Rajhradu, v jejichž areálu se také kdysi nacházel pivovar. Konkurence se podle Maláska není třeba bát.

Na celé jižní Moravě je v současnosti více než 50 minipivovarů a jejich počet stále roste. Jen v Tišnově je dalších asi 7 pivovarů, lidé z oboru regionu přezdívají tišnovský Bamberg. „Z pohledu historie nejde o nic neobvyklého. V samotném Tišnově mělo právo vařit asi 40 lidí. To, co se děje dnes, je vlastně návrat k historickým kořenům,“ dodal Maláska. Samy pivovary se v okolí Tišnova sdružují do projektů jako je například Tišnovská pivní stezka, jejíž součástí je nově i klášterní pivovar Porta Coeli.

Autoři | Foto Archiv Klášterního pivovaru Porta Coeli

Štítky klášter, Porta Coeli, pivovar, klášterní pivovar, cisterciánský řád, Předklášteří, Morava, pivo, technologie, Tišnov, Chrást, Praha, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Morava má znovu klášterní pivovar. Do Předklášteří se po 77 letech vrátila výroba piva  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.