Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

TIPY NA TÝDEN: Zatmění Měsíce, Meduňkobraní, Slow Food, Balkan Bashavel, Mendel je včelař

Na měsíc a zase zpátky – tam vás vezmu tento týden. Před 50 lety totiž nastal jeden malý krok pro člověka, ale významný skok pro lidstvo. A kolik významných kroků, třeba i tanečních, máte v plánu tento týden vy?

Jak pozorovat? Snadno. Žádný dalekohled nepotřebujete. Jen pěkné počasí. V takovém případě bude částečné zatmění Měsíce pozorovatelné z celé Evropy. Anebo můžete přijít na Hvězdárnu a planetárium Brno! V úterý 16. července začínáme ve 21.30 a pozoruje se až do jedné hodiny ranní.

A tento týden je ještě jeden důležitý den pro lidstvo spjatý s vesmírem. V sobotu 20. července to bude 50 let, co přistál na Měsíci první člověk. Na Hvězdárně si od pátku 19. až do neděle 21. připravili speciální měsíční program.

Jste milovníci bylinek? Tak to si nenechte ujít v úterý 16. července Meduňkobraní v Otevřené zahradě. Za dobrovolný příspěvek do veřejné sbírky si můžete přijít a za přítomnosti zahradnice si natrhat meduňku domů. Zahradní bistro navíc připraví meduňkové občerstvení. 

Ve středu 17. července si Nikola Mucha, brněnská písničkářka, připravila koncert v Ponavě. A s popisem akce nejde jinak než souhlasit – vstupné dobrovolné, zážitky k nezaplacení.

Přijďte již na druhý festival Jižní Moravy, Slow Food, který bude od čtvrtka 18. až do soboty 20. července na Zelném trhu. Objevte lokální produkty přímo v ulicích Brna. Čeká vás opět ochutnávková výstava sezónních a místních potravin, která bude probíhat ve spolupráci se Zahradnickou fakultou MENDELU v Lednici. Součástí programu bude opět bohatá ukázka gastronomického dědictví, výstava plodin, ochutnávky a praktické dílny, které představí techniky tradičního lokálního vaření, přípravy jídla a konzervace potravin. 

Balkan Bashavel, neboli rytmy balkan beats, gypsy music, reggae a world music nás jako každé léto čeká na nádvoří kavárny Trojka. Přijďte v pátek 19. července rozvlnit boky do časných ranních hodin. Tentokrát se k duu Malalata připojí jako host Lovesong Orchestra.

Mendel je včelař! Toto oznámení je zároveň i název festivalu, který bude od pátku 19. července až do neděle 21. Oslavme společně narozeniny Gregora Johanna Mendela – světově proslulého génia, který položil základy genetiky a bez nějž by dnes byl hrášek pouhou luštěninou. 

Festival pro celou rodinu rozšiřuje povědomí o jeho osobnosti a díle. Mendel byl vskutku renesanční člověk, a tak je každý ročník věnovaný jinému oboru, který v Brně rozvíjel. Letos se vystoupení, projekce, hry, workshopy, přednášky, experimenty, ochutnávky a vše ostatní bude točit kolem Mendelova celoživotního koníčku i odborného výzkumu – včelařství. 

Štítky Tipy na týden, kultura, Gregor Mendel, včelařství, Slow Food, zatmění Měsíce, Hvězdárna a planetárium Brno, Evropa, Nikola Muchová, Měsíc, Brno

TIPY NA TÝDEN: Zatmění Měsíce, Meduňkobraní, Slow Food, Balkan Bashavel, Mendel je včelař  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.