Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Radní schválili vybudování náhrobků pro dva významné brněnské rodáky. Pamětní desky se dočkají architekt Ruller a vědec Paleček

Radní města Brna dnes schválili vybudování náhrobků pro dvě významné brněnské osobnosti - prof. Ing. arch. Ivanu Rullerovi a prof. RNDr. Emilu Palečkovi, DrSc. O umístění náhrobků se mluví již delší dobu, konečně ale došlo k prvnímu kroku k jejich realizaci. 

O uložení ostatků architekta Rullera na čestném pohřebišti Ústředího hřbitova rozhodli brněnští radní již letos v březnu, nacházet by se měly ve skupině 25e v čestném kruhu. Schválený náhrobek bude mít rozměr cca 190 x 300 cm.

„Na základě předběžného průzkumu počítáme s cenou okolo půl milionu korun,“ uvedl radní pro kulturu Marek Fišer. Právě Odbor kultury Magistrátu města Brna má realizaci obou náhrobků na starosti.

Ivan Ruller vystudoval architekturu na  Vysoké škole technické Dr. Edvarda Beneše (dnešní VUT), krátce byl asistentem Bedřicha Rozehnala a Bohuslava Fuchse a poté pracoval v různých architektonických kancelářích. Silně jej ovlivnil funkcionalismus a moderna. 

Za svou tvorbu získal řadu ocenění - v roce 1994 se stal laureátem Zlaté medaile VUT v Brně, o rok později obdržel Cenu města Brna za celoživotní architektonické dílo a od roku 1997 byl členem saské Akademie věd. V roce 2003 mu byla prezidentem republiky Václavem Klausem udělena medaile za zásluhy 2. stupně v oblasti umění, následovala Grand prix Obce architektů za celoživotní dílo v roce 2004 a cena Vladimíra Karfíka 2013/15 za zásadní přínos v urbanismu a architektuře z roku 2016. Zemřel koncem března 2018 ve věku 91 let

Čestného místa odpočinku se dočká také profesor Emil Paleček

Rada rozhodla také o druhém náhrobku, ten bude umístěn na čestném urnovém pohřebišti a bude stát na půdorysu 100 x 150 cm. Tento náhrobek vyjde pravděpodobně na částku okolo 135 tisíc korun. S umístěním jeho ostatků ve skupině čestných hrobů souhlasili radní loni v listopadu. Profesor Emil Paleček patří mezi přední české vědce v oblasti přírodních věd. Svými pracemi položil základ pro obor elektrochemie nukleových kyselin.

V rozpočtu odboru kultury pro rok 2019 nebyly schváleny finanční prostředky na pořízení výše uvedených náhrobků. Radní tak dnes schválili rozpočtové opatření. To pro letošní rok snížilo rozpočet investiční akce Sochy pro Brno. Původní záměr realizovat sochy věnované Martinu Středovi a Adolfu Loosovi byl rozdělen do let 2019 a 2020.

Autoři | Foto irozhlas.cz

Štítky Emil Paleček, architekt, Brno, kultura, Edvard Beneš, Ivan Ruller, Bedřich Rozehnal, Bohuslav Fuchs, Václav Klaus, Adolf Loos

Radní schválili vybudování náhrobků pro dva významné brněnské rodáky. Pamětní desky se dočkají architekt Ruller a vědec Paleček  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.