Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Cimbál, víno, kroje, zpěv. . . to je festival Slovácký rok aneb 'Noc z pátku na neděli'

PR článek

Na největší folklorní událost, která se stejně jako Olympijské hry koná jednou za čtyři roky se připravuje městečko Kyjov na moravském Slovácku. Od 15. do 18. srpna se tu koná Slovácký rok, nejstarší národopisná slavnost u nás. Festival nabídne 38 programů hudby, tance, zpěvu a zábavy ve čtyřech dnech. Na pěti scénách se v průběhu víkendu představí více než 4000 účinkujících. Slavnostní průvod počítá s 3 500 krojovanými účastníky. Víno, regionální kuchyně a zábavy až do bílého rána, to vše čeká na ty, kteří v srpnu do Kyjova vyrazí.

Cimbál, kroje, tradice

Národopisné slavnosti, jejichž historie sahá až do roku 1921 jsou tak vůbec nejstarším počinem tohoto žánru u nás. Do programu slavností se zapojují všechny obce Kyjovska a sousedního Ždánicka, kde aktuálně působí více než 130 dospělých i dětských souborů, pěveckých sborů a muzik. Skalní příznivci folkloru si přijdou na své při pódiových programech, tanečních workshopech, zábavách i bezprostředním, nikým neorganizovaném muzicírování. 

V programu nechybí tradiční „taháky“ jako je Klenotnice (to nejlepší z lidové hudby a zpěvu v regionu), přehlídka krojů, lidový jarmark, programy dospělých a dětských tanečních souborů. Celovečerní pořad KYJOVské poCITY propojí interaktivně starobylé zvyky a tradice se současností.

Věhlasná Jízda králů, která je pomyslným vrcholem slavností se na kyjovské náměstí přiřítí v neděli dopoledne. Nedělní odpoledne a večer pak budou patřit hostům z jiných regionů. Známé soubory z různých koutů Slovácka vystřídá ve večerních hodinách unikátní sepjetí dvou profesionálních folklorních těles, bratislavského SĽUKU a brněnského Ondráše. 

Volné koncertování muzik a souborů bude po celý víkend probíhat hned na třech volně dostupných (nezpoplatněných) scénách.

A když mi folklor nic neříká?

Nezaměnitelná atmosféra a genius loci, to jsou důvody, které lákají na tento svátek do Kyjova tisíce návštěvníků. Jinak poklidné centrum města se mění v rušný úl plný krojů, výskání, zpěvu, tónů cimbálu i houslí a veselého hlaholení. V noci se pak letní zahrádky, průchody a městská zákoutí mění v arény muzikantů a pomyslná kolbiště pro všechny, kdo chtějí zpívat, tančit nebo jen zpovzdálí poslouchat. Sklenka dobrého vína rozvazuje jazyk i nohy a cesta k folkloru je tak mnohem snazší. 

Novinkou letošního ročníku je stanové městečko s nezbytným zázemím i občerstvením, umístěné na okraji města. Levný nocleh zde najde až 2000 návštěvníků. Další novinkou bude PAS Slováckého roku, díky němuž lze získat zajímavé slevy na vybrané služby a akce, upomínkové suvenýry a také možnost vyhrát některou z 20 hodnotných cen

Kam s dětmi?

Rodiny s dětmi si Slovácký rok užijí více než v minulosti. Dětem bude patřit hlavně neděle, kdy ve stínu stromů městského parku probíhá interaktivní dopoledne s názvem Neplechov. Několik stanovišť zábavy, tvořivých dílen a soutěží doprovází na pódiu nejprve pořad dětských souborů a po něm pohádkové divadelní představení. Děti si tu mohou zařádit na balících slámy, závodit na koloběžkách, opékat brambory, vyzkoušet si stará řemesla i poslouchat pohádky, a to není zdaleka vše.

V sobotním dopoledni jsou děti zvány na tvořivé dílny s výtvarnicí Lenkou Jurečkovou. Po oba víkendové dny bude otevřen slovácký dětský koutek ve farní zahradě a také scéna České televize s hvězdami dětských televizních pořadů.

Do okének v kalendáři si na 15. – 18. srpna můžete pro připomenutí napsat třeba: Kyjov – naKROJíme se!

Foto Slovácký rok

Štítky Slovácký rok, Kyjov, folklór, slavnost, zábava, kroj, olympijské hry, Slovácko, festival, víno, Jízda králů, hudba, Česká televize

Cimbál, víno, kroje, zpěv. . . to je festival Slovácký rok aneb 'Noc z pátku na neděli'  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.