Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Kvér a batole. Do Národního divadla Brno se v pátek vrátí stand-up comedy

„##T#€£#%#“ tak zní název stand-upu Terezy Groszmannové, který pro ni napsal a s důvěrou v její komediantský temperament nazkoušel Martin Čičvák. Jak už málo srozumitelný titul napovídá, mělo se jednat o představení neprodejné. Tereza jen na tento večer potřebovala neprůstřelné alibi. Když už ale lidé přišli, rozhodne se je pro svůj smělý plán na hraně zákona získat a udělat z nich spolupachatele světového dobra. A naučit je střílet. A střílet si nekorektně ze všeho, co si to právě zaslouží.

Před představením jsme krátce vyzpovídali hlavní aktérku, Terezu Groszmannovou.


Martin Čičvák pro Tebe napsal stand-up. Můžeš naznačit nakolik je postava Terezy Groszmannové podobná té reálné?

Jak kdy, jak v čem. Tak třeba v počtu dětí a manželů to sedí.

Jak vlastně probíhala spolupráce s autorem tohoto netypického textu?

Naprosto typicky. Přišel, vysvětlil, podíval a šel.

Žena se zbraní v jedné ruce a s novorozenětem ve druhé je jedna z podob, kterou na sebe během stand-upu bereš. Co to značí? Zostřenou ochranu rodinného krbu, nebo expresivní feministický postoj? Je to představení „vhodné pro ženy“?

Jako žena bych řekla, že je to vhodné pro ženy. A jako muž říkám, že chlapy nezklamu. A exprese bude. A postoj taky – k čemukoliv.

Součástí hry jsou svatební šaty. Vedeš tam o nich kratší monolog. Pro mnoho žen je to až kultovní oděv, spojených se zásadní proměnou jejich života, leckdy však poněkud idealizovanou. Co ty a svatební šaty? Vyvolává to v tobě nějaké konkrétní emoce?

No jéje.. . . Vždycky, když jsem doma sama, tak vytáhnu staré záclony a omotám se a jsem v bílém. Ale nikomu to neříkám, protože by se mi lidi smáli. A změna to je, to ano. Svatba mi vždycky tak nějak změnila život.

Ve stand-upu se bude střílet a to zejména ve smyslu střílet si z někoho. Jeho humor je tzv. nekorektní, což může být v dnešní době docela osvobozující, nebo ne? Jak se ti žije v této hyperkorektní době?

No, někdy je to o fous. . . 

Proč jsi kývla na účinkování ve stand-upu?

Viděla jsem, jak teď nedávno přistála v Benátkách ta obří výletní loď a uvědomila jsem si, jak se ty ubohé Benátky můžou bránit? Jsem jako to město. . .  taky chci křičet, proto ten stand-up. Brno in Oil.

Začala jsem dělat stand-up, když jsem viděla Madonnu jít na ples v Metropolitní opeře v sice obří róbě, ale celé maskáčové róbě. A když se jí ptali: „Proč maskáčová róba, Madonno?“ řekla: „No, přece móda a válka ten paradox!“


Premiéra inscenace se bude konat od 19:00 hod. 21. června 2019 v divadle Reduta. Veřejná generálka ještě tentýž den od 11:30 hod. a jediná repríza v sezoně o den později 22. června. Vstupenky najdete webových stránkách NdB.

Autoři | Foto Jan Vrba

Štítky Tereza Groszmannová, představení, Národní divadlo Brno, Martin Čičvák, Madonna, batole, Benátky, Metropolitní opera, Divadlo Reduta

Kvér a batole. Do Národního divadla Brno se v pátek vrátí stand-up comedy  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.