Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brno si připomnělo hned několik významných výročí

Hned tři významná výročí oslavili lidé v Brně přes víkend. Ke svým stým narozeninám uspořádaly festival univerzity Masarykova a Mendelova. O padesát let větší kulatiny oslavil také dopravní podnik. Historická šalina jezdí středem města ještě dnes.

Krásného kulatého výročí se letos dočkaly dvě významné univerzity v Brně. Masarykova univerzita proto uspořádala festival MUNI100, který v sobotu proběhl na brněnském výstavišti. Univerzita oslavy spojila i se Dnem absolventů a pro návštěvníky si připravila komentované prohlídky po všech svých fakultách. 

Na výstavišti pak ve dvě hodiny odpoledne začal program festivalu. Krom bohaté epozice v pavilonu A, kde škola celé odpoledne prezentovala činnost každé z jejích fakult, byl pro účastníky festivalu připraven také bohatý kulturní program. Každá z fakult návštěvníkům názorně předvedla, čím se studenti při svém bádání věnují.

Filozofická fakulta si například do svého koutku přinesla 3D tiskárnu, kde vyráběla malé sošky sov pro instagramovou soutěž Sova do kapsy. Zábavnou formou tak zapojuje studenty i nestudenty do propagace fakulty. S hashtagy #muniarts100 #sovadokapsy#sovacisloXX mohou zájemci postovat na své instagramové účty fotky svých soviček, které pak následně ovlivní vzhled budoucích sovích generací.

Fakulta informatiky a přírodních věd zase přinesla technologii, například ve formě mikroskopů, byly připraveny i pokusy a přednášky, lékařská fakulta měla k dispozici svého maskota, lidskou kostru, a budoucí pedagogové dětem nabídli zajímavé výtvarné projekty.

Pro děti si zábavu připravil také hasičský sbor, který nabídl malým dobrodruhům k prohlídce i své hasičské auto. Děti mohly pomocí hasičské hadice pokropit hrad nebo si zblízka prohlédnout celé hasičské vybavení. 

Další kulturní program pak probíhal nejen uvnitř, kde České televize a kino Scala promítala krátké filmy, ale i venku, kde návštěvníky čekala hudební i divadelní produkce. Na stagei vystoupili herci z Divadla Bolka Polívky, kteří svými stand-upy a představeními skvěle pobavili publikum. Poté přišlo ve 4 hodiny slavnostní zahájení celého festivalu, o které se postarali zástupci fakult v čele s rektorem Masarykovy univerzity Mikulášem Bekem. 

Nadšence vážné a filmové hudby zase jistě potěšil orchestr a pěvecký sbor Masarykovy univerzity, který mezi svůj repertoár zařadil například hudbu ze Star Wars, Pirátů z Karibiku nebo Avatara. K tanci i poslechu zahrála kapela Ukulele Orchestra jako Brno, milovníci folkloru si poslechli kapelu Ondráš. Zlatým hřebem večera se pak stal B-Side Band v čele se zpěvákem Vojtěchem Dykem a celou slávu osvítil také ohňostroj Ignis Brunensis. 

Pozadu nezůstala ani Mendelova univerzita

Tématický festival uspořádala také Mendelova univerzita, která oslavila stejné kulaté výročí. Krom Anatrktidy se na srazu absolventů Mendelovy univerzity sešli bývalí studenti všech světadílů, a to v počtu přes 4000. Akcí vrcholí letošní oslavy sta let existence univerzity. Škola otevřela všechny svoje fakulty, včetně té v Lednici. Do univerzitního kampusu v Brně zavítalo několik rektorů, svou alma mater navštívil i absolvent MENDELU a současný ministr školství Robert Plaga.

Podle rektorky MENDELU Danuše Nerudové je úlohou univerzit být arbitrem ve společnosti, nezávislým elementem, který společnost formuje. „Naším úkolem je vychovávat absolventy, kteří budou silné a nezávislé osobnosti, schopné kritického myšlení. Budou vědět, že demokracie je křehká kytička, o kterou je nutné se starat. Jenom takovéto osobnosti budou společnost posouvat dál," uvedla Nerudová.

Absolventi si mohli prohlédnout moderní kampus Univerzity, který se za poslední roky díky více než miliardovým investicím změnil k nepoznání. Návštěvníci si mohli prohlédnout přístroje za desítky milionů i zcela nové budovy, které mnozí absolventi neznali.

Kulturní program pak pokračoval odpoledne na stadionu za Lužánkami. Tam zahrály známé kapely jako Mayham & Eggs a Zrní, hudební mág Voxel a večer zakončila první česká Superstar, zpěvačka Aneta Langerová. 

Kulatiny slavil i dopravní podnik

Oslavy 150 let brněnské MHD zatím ještě stále probíhají na náměstí Svobody a probíhat budou až do konce roku po celém Brně. Již před stoletím a půl projela městem první koněspřežná šalina a dopravní podnik si proto přichystal spoustu akcí pro veřejnost. 

„Jedná se bezesporu o jedno z největších a nejdůležitějších letošních výročí města Brna. Připomíná nejen obrovský technický rozvoj, ale i generace lidí, kteří se na vývoji a provozu městské hromadné dopravy podíleli. Díky jejich práci, cestujícím a městu Brnu, jehož prioritou vždy byla podpora městské hromadné dopravy, se tak dnes můžeme pyšnit světovou úrovní MHD,“ uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Od 15. června probíhají oslavy v centru. Den otevřených dveří nabídla vozovna v Husovicích, kde se návštěvníci mohli zúčastnit exkurze v jejích prostorách. Účastníky festivalu městem provezly historické vozy z centra až přímo do areálu Husovické vozovny. Na náměstí svobody pak čeká stan s výstavou historie a současnosti provozu MHD a nadšenci se mohou projet i onou koněspřežnou nebo parní šalinou, které jezdí přes centrum Brna. 

Brněnské instituce vzaly oslavy svých kulatin skutečně ve velkém. Doufáme, že jste si alespoň jeden z festivalů pořádně užili. 

Autoři | Foto Šárka Motyčková, MENDELU

Štítky MUNI100, MENDELU, Dopravní podnik, Brno, oslavy, festival, univerzita, slavnost, Mendelova univerzita v Brně, Masarykova univerzita, Danuše Nerudová, Brněnské výstaviště, Bolek Polívka, Mikuláš Bek

Brno si připomnělo hned několik významných výročí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.