Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vodojemy na Žlutém kopci se stanou přístupnějšími. Do konce října dostanou dva nové vstupy za víc než 2 miliony

Unikátní vodojemy na Žlutém kopci dostanou nové vstupy. Usnadní tak přístup nejen pracovníkům provádějící čištění a technické kontroly, ale příležitostně i menším skupinkám návštěvníků. Vstupy do této kulturní památky budou vybudovány firmou REMOPA, s. r. o. Rada města schválila rekonstrukci za 2 miliony korun.

„Nynější vstup do vodojemů je velice problematický a fyzicky náročný, je nutné se do nich spustit svrchu po žebříku. Podle projektu zadaného TIC Brno vybuduje zhotovitel jeden vstup, od kterého povede do vodojemů schodiště, a v místě dnešního poklopu pak ještě pohotovostní výstup. V případné další etapě bude možné na tyto práce navázat a dalšími úpravami dospět k plnohodnotnému zpřístupnění pro veřejnost,“ uvedl náměstek primátorky pro oblast bydlení a správy majetku Oliver Pospíšil.

Firma REMOPA, s. r. o. vyhrála výběrové řízení, které se muselo uskutečnit dvakrát. Poprvé se komise rozhodla výběrové řízení zopakovat, protože se přihlásily dvě firmy a ani jedna nevyhovovala kvůli vysokým finančním objemům. Rozdíl mezi nejlevnějšími nabídkami v prvním a druhém řízení je téměř 300 tisíc korun. Vstupy by měly být vyhotoveny do 31. října a město budou stát 2,164 milionu bez DPH.

Jedná se o jedinečnou kulturní památku

Tři vodojemy pod Žlutým kopcem mezi ulicemi Tvrdého a Tomešova vznikly na přelomu 19. a 20. století podle projektu anglického stavitele Thomase Docwryho. Ke stavbě dvou z nich byly použity červené pálené cihly. Naopak dřevo, ocel nebo železobeton použit vůbec nebyl. Třetí, nejmladší vodojem, byl postaven v roce 1910 a tvoří jej dvě betonové nádrže. Celkem měly vodojemy objem více než 20 tisíc kubických metrů. Čerpala se do nich voda z úpravny v Pisárkách. Od roku 1997, kdy byly vodojemy odstaveny, jsou nepoužívané a zakonzervované. 

"Dlouhodobě registujeme velký zájem o vodojemy ze strany filmařů. Jsem rád, že se přístupy konečně vybudují. Pevně věřím, že se tato investice vrátí ještě během tohoto volebního období. Velkým lákadlem budou tyto unikátní vodojemy také pro turisty" doplnil radní pro kulturu Marek Fišer. 

Autoři | Foto Roman Flössler

Štítky Žlutý kopec, vodojem, kulturní památka, rekonstrukce, vstupy, kopec, TIC Brno, Oliver Pospíšil

Vodojemy na Žlutém kopci se stanou přístupnějšími. Do konce října dostanou dva nové vstupy za víc než 2 miliony  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.