Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Malují jinak. Výtvarné seskupení bratrů se se spreji a barvami pustilo do zastávky Ondrouškova

Brněnský veřejný prostor začaly plnit streetartové malby. Autoři zastávky na Ondrouškově jsou výtvarníci z ateliéru Malujemejinak. Jejich muraly možná potkáváte každý den.

Brno se rozhodlo opravovat zastávky tramvají nekonvenčně a k finální podobě díla povolala místní výtvarníky. Rekonstrukce opěrné zdi a podchodu u zastávky Ondrouškova v Bystrci už prosila o opravu dlouho. K realizaci opravy byla vybrána specializovaná firma SUPER-KRETE CZECH s.r.o., která ke spolupráci přizvala bratrské trio streeartových umělců Malujemejinak. 

„S nápadem jsme souhlasili, protože pro cestující přináší oživení místa a také ze zkušenosti víme, že tyto šedé plochy jsou častým terčem vandalů, čemuž jsme chtěli předejít,“ uvedl generální ředitel DPMB Miloš Havránek. „Propojení s výročím 150 let MHD jsme uvítali,“ dodal. Všechny náklady hradila zpracovatelská firma. Městská část Brno – Bystrc byla s tímto plánem obeznámena.

Streetart má veřejnost ještě stále spojen s vandalismem

Výtvarně nadaní bratři Veselí, Lukáš a Filip, jejichž tým doplňují Jan Novák a Aleš (taktéž) Veselý, říkají svému uskupení Malujemejinak a nástěnným malbám se věnují už 11 let. Jedny z prvních zakázek vůbec byly interiéry, dětské pokoje, malované tapety nebo malby na plátno.

Postupně se dostali až k zakázkám na velké plochy ve veřejném prostoru jak pro soukromé zadavatele, tak i pro státní zařízení jako jsou základní nebo mateřské školy. I přes to, že se svému umění věnují profesionálně, se při práci občas potýkají s podezřívavými sousedy, jako to bylo i tentokrát v Bystrci.

"Při práci je přijela zkontrolovat hlídka MP, kterou zavolal všímavý kolemjdoucí a museli se prokazovat povolením k výzdobě." uvedla tisková mluvčí dopravního podniku Hana Tomaštíková.

Díla z ateliéru Malujeme jinak můžete znát z každodenního života

O vandalství ale v tomto případě rozhodně nejde. Stejně jako na zastávce Ondrouškova se s prací bratrů Veselých můžete potkat například na ulici Kamenomlýnská v Brně, kde jsou k nalezení streetartové malby (muraly) na čtyřech budovách školy na téma vzdělávání nebo vnitroblok z ulice Václavská na téma Stará radnice. Za zmínku jistě stojí také mural na ulici Obřanská, kde je bývalá Střední restaurátorská škola ozdobena malbou s názvem Sova a dítě. 

Poslední velkou prací je právě náslěnná malba na zastávce Ondrouškova v Brně - Bystrc. S firomou super-krete, která se zabývá převážně rekonstrukcemi mostů, se výtvarníci z ateliéru Malujemejinak znali již ze dřívější doby, kdy spolu realizovali dva podchody v Kohoutovicích. 

"Celý koncept návrhu malby je úzce spjatý s MHD v Brně a oslav 150let od založení DPMB. Tématem malby jsou lidé čekající na zatávce, a pak také cestující v tramvaji, celá malba je pojmutá karikující formou zpracování. Jsme rádi, že nám nechal DPMB 
volnou ruku a grafický návrh u nich prošel jen z drobnýmí úpravami." 
říká Lukáš Veselý, který se krom nástěnných maleb věnuje také ilustracím. "Doufáme v další spolupráci na zajímavých plochách, které budou dělat lidem radost a rozvíjet kreativní myšlení a cit pro výtvarné umění." dodává. 


 

Autoři | Foto AMJ

Štítky mural, streetart, grafitti, ondrouškova, brno bystrc, malujemejinak, ateliér, Brno, Dopravní podnik města Brna, Bystrc, veřejné prostranství

Malují jinak. Výtvarné seskupení bratrů se se spreji a barvami pustilo do zastávky Ondrouškova  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.