Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Pěstitelé vystavují v Brně kvetoucí kaktusy, spolek má 95 let

Kvetoucí kaktusy mnoha velikostí a tvarů vystavuje ode dneška brněnský pěstitelský klub Astrophytum. Nejstarší podobně zaměřený spolek na Moravě letos slaví 95 let existence. Výstavu pořádá v zahradním centru Čtyřlístek v Bystrcké ulici v Brně-Komíně.

Kaktusy poskytli různí pěstitelé - členové spolku. Některé rostou v květináčích, další jsou vysázené v ozdobných kamenech a vytvářejí "přenosné skalky". Na výstavě si zájemci mohou koupit také pěstitelské přebytky, od malých semenáčků až po kaktusy staré desítky let.

"Nejatraktivnější u kaktusů jsou květy se svými zářivými barvami, ale stejně tak jsou mnohdy velice zajímavé jejich tvary, což platí také pro další sukulenty," řekl ČTK nedávno jednatel klubu Radek Čech.

Spolek funguje téměř sto let

Samostatný kaktusářský klub v Brně vznikl v roce 1924 poté, co starší pražský spolek odmítl zřídit brněnskou pobočku. V současnosti má kolem 160 členů. Kromě výstav pořádá pravidelné přednášky a jednou ročně zájezd a sympozium, má i vlastní specializovanou knihovnu.

Název Astrophytum přijal klub podle jedné z pěstitelsky nejoblíbenějších skupin kaktusů. Mají zajímavé geometrické tvary, relativně méně trnů a výrazný bělostný či stříbřitý vzhled. Astrophytum asterias přivezl do českých zemí v roce 1923 cestovatel Alberto Vojtěch Frič.

Brněnský spolek pořádá výstavy kaktusů už po desetiletí, ta letošní je 25. ve spolupráci se zahradním centrem Čtyřlístek. Potrvá do 9. června. Kromě rostlin si návštěvníci prohlédnou také fotografie z nalezišť kaktusů. Výstavu zpestřují živí papoušci.

 

Autoři | Foto TIC Brno

Štítky ČR, příroda, kaktusy, Brno, výstava, Morava, Alberto Vojtěch Frič

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pěstitelé vystavují v Brně kvetoucí kaktusy, spolek má 95 let  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.