Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

České kostely otevírají své brány návštěvníkům. V Brně vás na Noci kostelů čeká i soutěž

Brněnské svatostánky dnes otevřou své brány poutníkům. Tradiční událost, kdy je možné navštívit v noční atmosféře téměř všechna duchovní místa včetně klášterů, krypt a kostelních věží, právě propukla.

Stejně jako každý rok, i letos se veřejnosti otevřou kostely, kaple i kláštery po celé České republice. Jinak tomu není ani v Brně, kde si pořadatelé pro návštěvníky Noci kostelů připravili bohatý program včetně soutěží, koncertů, výstav a podobného kulturního vyžití pro děti i dospělé. Chybět nebudou samozřejmě ani bohuslužby včetně půlnočních mší.  

Události se jenom v Brně účastní celkem 45 kostelů, které mají vlastní celovečerní vyžití pro návštěvníky. Pod režii brněnské diecéze ale spadá přes 200 duchovních míst, která se do akce také zapojila. Program začíná v 15 hodin a na většině míst končí až okolo jedenácté hodiny večerní. Všechny zajímavé akce jsou k nahlédnutí na webových stránkách a k dispozici je i tištěný program.

Prohlídky v místech, kam se obvykle nedostanete

Nezapojují se pouze kostely, v nabídce prohlídek jsou také kláštery, kaple, krypty, věže a místa, kam se obvykle návštěvníci nedostanou. Za zmínku stojí například prohlídka věží v katedrále sv. Petra a Pavla, které jsou každoročním tahákem kvůli překrásnému výhledu na město, nebo speciální prohlídka prostor Rádia Proglas, kde bude možné nahlédnout na nahrávací studia a průběh živého vysílání.

Do Noci kostelů se aktivně zapojila i spousta charitativních organizací včetně brněnských skautských oddílů, s jejichž přednáškami, představeními i dobročinnými sbírkami se návštěvníci mohou setkat v mnoha z brněnských duchovních míst. K dispozici bude také občersvení ve stáncích  kaváren.

K prohlídkám je připravena soutěž!

Pořadatelé očekávají vysokou účast a pro nadšence si připravili i zajímavou soutěž v rámci návštěv brněnských kostelů. Jedná se o kvíz, jehož otázky je možné zodpovědět na místech, zakreslených ve speciálním soutěžním pasu. Je třeba projít všechna místa daného okruhu, na  každém z  nich zodpovědět otázku a  získat razítko, přičemž na pořadí míst nezáleží. Soutěžní pas s informacemi lze získat na  kterémkoli stanovišti, k dispozici je také ke stažení na internetových stránkách Noci kostelů. Úspěšní soutěžící obdrží během večera NK v katedrále a poté do 31. 5. 2019 na Petrově 5 (Biskupství brněnské, recepce) malou odměnu

 

 

Autoři | Foto Noc kostelů

Štítky kostel, Noc kostelů, soutěž, Brno, klášter, Česko

České kostely otevírají své brány návštěvníkům. V Brně vás na Noci kostelů čeká i soutěž  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.