Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Bez plotů a vstupenek! Nejkrásnější brněnský park bude o víkendu hostit rozmanitý PonavaFest

Už tento víkend ožijí Lužánky kulturou. Připraven je nesmírně rozmanitý program zahrnující hudbu, divadlo, film, výtvarné a tvůrčí workshopy či aktivity pro děti. Festival PonavaFest začíná v pátek 24. a končí v neděli 26. května. Vstup je již tradičně zdarma.

Festival navazuje na úspěch loňského roku, kdy jej navštívilo bezmála 4000 nadšených diváků. Na pěti scénách se během víkendu odehraje více než 50 vystoupení. Celý festival se koná, stejně jako v loňských letech, bez plotů a bez vstupného.

PonavaFest se uskuteční za finančního přispění a pod záštitou statutárního města Brna a za finančního přispění Jihomoravského kraje. Partnery festivalu jsou Veřejná zeleň města Brna a nakladatelství Ears&Wind Records.

Špičky jazzové scény nebo slovenský kytarový talent

Návštěvníci si mohou vybrat z pestré nabídky hudebních vystoupení, divadelních představení, filmových projekcí, uměleckých a rukodělných workshopů či autorských čtení. Jazzová scéna letos hostí norskou hvězdu Arve Henriksena, trumpetistu řadícího se ke špičce současných jazzových hudebníků, a to především svým unikátním soundem blížícím se zvuku japonské flétny shakuhachi. Na festivalu vystoupí se slovenským kytaristou Davidem Kollarem, s nímž loni u slovenského vydavatelství Hevhetia vydal album Illusion of a Separate World. Za zmínku stojí, že David Kollar získal v březnu tohoto roku prestižní hudební ocenění Radio_Head Awards za hudební přínos, a to v pouhých 35 letech.

Na hlavní scéně dále vystoupí violoncellistka a zpěvačka Dorota Barová, která je publiku dobře známa především z kapel Tara Fuki a Vertigo. Loni vydala své první sólové album Iluzja, za něž získala hudební cenu Anděl v kategorii nejlepší jazzové album roku 2018. Silnou ženskou hudební sestavu doplňuje hudebnice a výtvarnice vystupující pod jménem Vladivojna La Chia. Návštěvníci se dále mohou těšit na kultovní kapelu Tornádo Lue, česko-švýcaské duo Songs From Utopia, jazzové quarteto Limbo a další. Po delší pauze by nás měl na stagi překvapit i jazzový pianista Tomáš Veselý se svým kvintetem.

Divadlo a poezie se schovají do šapitó

Milovníci divadla mohou i letos zavítat do literárně-divadelního šapitó a prožít víkend hned s několika brněnskými soubory. SVČ Lužánky Brno – NEMÁME a Lachtánci zahrají své kočovné představení Krysař, Divadlo Aldente, které se od roku 2014 soustředí na tvorbu s herci s mentálním handicapem, uvede hru Kdopak by se toho bál? a divadlo Druhý Pád vystoupí se svým novým představením Obraz. V sobotu večer se diváci mohou těšit na smršť neotřelých improvizací proloženou písničkami Improzáře nad Ponavou pod taktovkou herce a režiséra Dalibora Buše a jeho divadelních kolegů nejen z Divadla Husa na provázku.

Do šapitó jsou vedle divadelního obecenstva zváni také zájemci o poezii. Mezi vystupujícími umělci jistě zaujme např. populární básník a písničkář Jiří Dědeček; výraznou hudební složku bude mít i vystoupení slovensko-české dvojice Marián Hatala – Jiří Vondrák. Prostor v programu letos dostává nakladatelství Host, které uvede některé své autory. Během festivalu budou také pokřtěny dvě nové knihy z edice Ponava. Speciální pozvání pak patří tvořivým návštěvníkům, kteří budou mít možnost přednést své vlastní texty.

Během festivalu bude vztyčen dubový slovanský totem – socha Arsenije Koblikova, na níž svou stopu zanechají také významní návštěvníci festivalu.

Promítání Bohemian Rhapsody nebo filmů Brněnské 16

Letošní novinkou bude zapojení stanu Veřejné zeleně města Brna, v němž po celý víkend poběží projekce Kina Art. Kromě spousty krásných animovaných filmů nejen pro děti se diváci mohou těšit např. na trhák letošního roku Bohemian Rhapsody, krátké filmy z Brněnské 16, kultovní film Kouř nebo animovanou klasiku 80. let Velká sýrová loupež.

Paralelně s celým programem budou probíhat výtvarné a tvůrčí workshopy, turnaj v petanque a umělecké performance. Detailní a aktuální program festivalu najdete na webových stránkách akce.

Foto PonavaFest | Zdroj s použitím TZ

Štítky ponavafest, festival, Lužánky, kultura, divadlo, Brno, vstupenka, Bohemian Rhapsody, Jiří Dědeček, David Kollar, Marián Hatala, Dorota Barová, Jihomoravský kraj

Bez plotů a vstupenek! Nejkrásnější brněnský park bude o víkendu hostit rozmanitý PonavaFest  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.