Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Brno chce kandidovat na Evropské hlavní město kultury

Brno chce usilovat o titul Evropské hlavní město kultury na rok 2028. Novinářům to dnes oznámil radní pro kulturu Marek Fišer (nestr. za Piráty). Podle Fišera nyní město zřídí speciální oddělení strategie a přijme pět nových zaměstnanců, kteří zahájí přípravu Brna na kandidaturu. Ta bude v roce 2028 udělena jednomu českému a jednomu francouzskému městu.

„Kandidatura na evropské hlavní město kultury je pro rozvoj Brna obrovskou příležitostí. Kulturu je v tomto případě potřeba vnímat v nejširším významu tohoto slova. Osobně si pod pojmem kultura představuji nejen profesionální divadelníky, ale také například sport, plánovaní či inovace. Všechny tyto obory bych rád do přípravy kandidatury zapojil,“ vysvětlil důvody kandidatury radní pro kulturu Marek Fišer.

Titul Evropské hlavní město kultury je vždy na jeden rok propůjčován Evropskou unií jednomu či více evropským městům, která tak mají po celý rok možnost představit Evropě svůj kulturní život a jeho rozvoj. Ocenění uděluje Rada ministrů kultury na dobu jednoho roku. Řídicím orgánem soutěže v České republice je Ministerstvo kultury ČR. Termín přihlášení do soutěže je stanoven na konec roku 2022.

O udělení titulu rozhoduje výběrová komise skládající se z dvanácti členů (deset členů je nominováno evropskými institucemi, dva členy nominuje Ministerstvo kultury ČR), kteří jsou nezávislými odborníky bez vazeb na kandidující města.

Vítěz obdrží 1,5 milionu euro a titul

Výběrová komise rozhodne o seznamu měst postupujících do závěrečného kola. Konečný výběr vítěze bude znám v roce 2023.  Vítěz soutěže obdrží jako cenu 1,5 mil. eur a titul Evropské hlavní město kultury k užívání na dobu neurčitou.

„Ze zkušeností ostatních měst, která titul v minulosti získala, vyplývá, že je dobré začít s přípravou zhruba deset let předem a vytvořit samostatný tým, který se bude naplno věnovat přípravě kandidatury,“ uvedl Fišer.

„V nejbližších dnech bych rád vyzval ke spolupráci při tvorbě kandidatury také Jihomoravský kraj. Na příkladu nizozemského Leeuwardenu, který titul získal pro rok 2018 a který jsme během zvažování kandidatury navštívili, jsme poznali, že zapojení kraje šanci na úspěch kandidatury zvyšuje,“ dodal.

Kulturní města v minulosti –  Praha i Plzeň

Titul Evropské hlavní město kultury získala v minulosti západočeská Plzeň, a to konkrétně v roce 2015. V boji o titul tehdy porazila Ostravu a Hradec Králové. Patnáct let před Plzní se stejným titulem mohla pyšnit také Praha. 

Konkurence v podobě Ostravy, Zlína či Liberce

Brno se v souboji o titul potká s jinými českými a moravskými městy. „Pro získání titulu v roce 2028 se dá očekávat mnohem větší konkurence. Máme signály, že našimi soupeři by mohla být Ostrava, Zlín či Liberec a další města. Nechceme proto přípravu projektu podcenit,“ dodal Marek Fišer.

Titul by do města přitáhl spoustu návštěvníků

Statistiky z ostatních měst, která v minulosti titul získala, ukazují na stabilní nárůst návštěvníků. A to nejen v rámci daného roku, ale inásledující léta po něm. Podle magistrátu vzrostl například v Plzni počet návštěvníků o 40%. Dá se očekávat i vytvoření nových pracovních míst v regionu.

Plzeň v minulosti nevyčerpala miliony euro

Evropská unie vyčleňuje pro Evropská města kultury speciální balíček dotací. Plzeň měla v roce 2015 k dispozici necelých 20 milionů eur. Vyčerpala zhruba 13,5 milionu. Pochybení v čerpání dotací následně vyšetřoval Nejvyšší kontrolní úřad. Za evropské peníze nechalo západočeské město vybudovat či zrekonstruovat několik významných staveb, například městský archiv nebo Nové divadlo.

Foto Pavel Gabzdyl, Neuvěřitelné Brno

Štítky evropské hlavní město kultury, Brno, kandidatura, kultura, hlavní město, Plzeň, Česká pirátská strana, Evropská unie, soutěž, Ostrava, Ministerstvo kultury České republiky, Praha, Evropa, Liberec

Brno chce kandidovat na Evropské hlavní město kultury  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.