Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Divadlo Polárka dnes slaví 20. narozeniny. Pro děti i dospělé si připravilo speciální program

Brněnské divadlo Polárka slaví 20 let existence. Pro děti i dospělé hraje již od roku 1999. Dnešní oslavy dvacátého výročí připomenou vznik divadla, jeho proměny i osobnosti, které jej v minulosti pomohly etablovat na brněnské divadelní scéně. Divadlo si připravilo speciální divadelní představení, koncerty či prohlídky budovy. Pro veřejnost budou oslavy z velké části zdarma.

V neděli 13. ledna oslaví brněnské Divadlo Polárka dvacet let od svého založení. Vzniklo jako profesionální divadlo pro děti a mládež na půdorysu někdejšího ochotnického souboru Jitřenka v prostorách na Tučkově ulici. Po řadě peripetií je dnes Polárka zřizována Městskou částí Brno-střed, navštěvují ji ovšem diváci z celého Brna, Jihomoravského kraje i širšího okolí.

Během své existence se Polárka vyprofilovala jako divadlo autorské, stavící na výrazných tvůrcích, režisérech, hudebnících i aktivních členech hereckého souboru, kteří se v minulosti i dnes výrazně podílí na vzniku jednotlivých představení a jejich podobě.

Polárkou také za oněch dvacet let prošla celá řada výrazných osobností, které formovaly její podobu a na oplátku získaly v Polárce odrazový můstek k další tvorbě, kterou se zařadili mezi nejvýraznější tváře současného českého divadla - ať už to byli režiséři jako Martin Čičvák, Jan Mikulášek, Martin Františák nebo Hana Mikolášková, herci a herečky … či hudební skladatelé David Smečka nebo Mario Buzzi - ti všichni Polárkou prošli a zanechali v ní otisk své poetiky a přístupu.

„Tvoříme v Polárce velmi různorodou škálu stylů, hledáme nejrůznější prostředky a přístupy k divadlu - dětský divák by tak měl z Polárky vyjít ´vzdělaný´, měl by mít možnost vybrat si, jaké divadlo ho baví a jaké bude navštěvovat jako dospělý,” popisuje současné snahy Polárky umělecký šéf Jan Cimr. “Společným jmenovatelem je ale vždy hluboký respekt k dítěti jako divákovi, jako partnerovi, se kterým vedeme dialog. Nechceme diváka poučovat, mentorovat, ale umožnit mu prožít silný a působivý zážitek, nechat ho samotného přemýšlet a být mu v tom oporou a průvodcem,” dodává.

Krom samotné divadelní tvorby se Polárka v současné době stává centrem řady dalších aktivit, které mají za cíl rozžít divadlo jako centrum, kde mohou rodiny s dětmi i školy najít příjemné zázemí i kvalitní program. Třetím rokem tak funguje tým lektorů, kteří vedou workshopy k jednotlivým představením, organizují akce např. u příležitosti vysvědčení nebo Dne dětí a tvoří také velkou část programu festivalu Polárkový dort, který již tradičně zahajuje divadelní sezónu Polárky. „Stále také pracujeme na zázemí divadla, aby se zde diváci cítili příjemně, mohli zde zůstat po představení v kavárně či na akci. Zážitek z divadla vytváří i to, co samotnému představení předchází a co na něj navazuje,” vysvětluje vedoucí Polárky Natálie Pelcová.

Program oslav dvacátého výročí myslí na všechny věkové kategorie, jeho ústředním bodem pak bude koncert divadelní kapely Polaris, ve které účinkují prakticky všichni herci, technici a další Polárníci. Podrobný program najdete zde.

 

Zdroj s použitím TZ

Štítky polárka, divadlo, oslavy, slavnost, představení, koncert, herec, Divadlo Polárka, divadelní představení, Jan Mikulášek, Martin Čičvák, Martin Františák, Hana Mikolášková, Brno

Divadlo Polárka dnes slaví 20. narozeniny. Pro děti i dospělé si připravilo speciální program  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.