Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

DIVADELNÍ LISTOPAD: Strhující balet, netradiční klasika..a Český slavík bude!

Podzim je sezónou divadla. V Brně se v listopadu můžeme těšit na zajímavé premiéry i osvědčené reprízy. V nové rubrice Divadelní měsíc vám budeme přinášet tipy a zajímavosti z brněnského prostředí prken, co znamenají svět.

Divadlo Husa na provázku

14. listopadu: Kníže Myškin je idiot: Vzkříšení. Hommage à Josef Kovalčuk

Speciální uvedení představení jako pocta a vzpomínka na Josefa Kovalčuka, autora dramatizace knižní předlohy.

Kníže Myškin přichází do Petrohradu, aby ho zachránil. Je zábavný, je dojemný a je nevinný. Má všechny vlastnosti, které jsme už poztráceli - a ani nevíme kdy...Inscenace roku 2004 v anketě Divadelních novin a jedna z nejúspěšnějších inscenací Divadla Husa na provázku posledních let. Režie: Vladimír Morávek.

23.listopadu  Hráč

Premiéra inscenace podle F.M. Dostojevského. F.M. Dostojevskij si v novele, ve které zužitkoval své zkušenosti hazardního hráče, vyřizuje účty se západním myšlením. Hazard, dluh, peníze – to jsou prvky, které hlavní hrdina Alexej nenávidí, a zároveň je jimi fascinován.

Autorská inscenace režiséra Michala Háby je zběsilou jízdou člověka, který ví, co všechno nechce, ale neví, co přesně chce - a hráčský hazard je to jediné, co je po ruce. Příběh o lásce v dobách pozdního kapitalismu, který už je pozdní dvě stě let. Ruská extatičnost, evropská provokace. Režie: Michal Hába.

Více info na webových stránkách.


HaDivadlo

11., 17. a 19. listopadu: ’68 

Hravá scénická esej J. A. Pitínského jako volání po avantgardě. Praha a Paříž. Osmašedesátý nejsou jen tanky v Československu.

16. a 29. listopadu: Čevengur / 16/11 od 17.30, 29/11 od 19.30

Román zapomenutého klenotu ruské meziválečné literatury Andreje Platonova. Jurodivý pohled na uskutečňování Velké říjnové revoluce. Šílenější Švejk.

26. listopadu: Paní Bovaryová 

Autorský scénický experiment o touze po vlastní výjimečnosti, o boji se svým obrazem a o vztahu mezi touhou a mocí v režii uměleckého šéfa HaDivadla Ivana Buraje.

Více info na webových stránkách.


Národní divadlo Brno

Balet

8., 9., 10., 17. a 27. listopadu: 4 ELEMENTS

Světové choreografie v Mahenově divadle! Večer složený z děl geniálního choreografa Jiřího Kyliána a jeho žáků Nacha Duata a Lukáše Timuláka. Čtyři strhující choreografie o ženách i mužích, o řádu i živelnosti! Balet Národního divadla má tu čest mít tato díla v repertoáru a vy máte letos poslední šanci je vidět.

Více info na webových stránkách.

Činohra

24. listopadu: Roky a kroky aneb Český slavík bude!

Na scénu divadla Reduta se po divácky oblíbených projektech Černá labuť a Kmeny opětovně vrací autor a režisér Braňo Holiček. Základním inspiračním zdrojem se mu tentokrát stala odvrácená strana českého show bizáru, i jeho přátelské vazby s polosvětem zločinu a businessu. A zejména anketa Zlatý – či později Český – slavík! Nenechte si ujít!

11. listopadu: Milenci nebes

Věčně fascinující příběh nejen o nekompromisní lásce a velkých intrikách, ale především o pestrých podobách divadla. Hlavní hrdinové jsou inspirováni skutečnými postavami z našich dějin. Divadelní adaptace vychází z Prévertova scénáře slavného filmu Děti ráje režiséra Marcela Carného. V hlavních rolích Jan Grundman, Martin Siničák a Eva Novotná. Autor: Jacques Prévert. Režie: Marián Amsler. Mahenovo divadlo

Více info na webových stránkách.


Divadlo Bolka Polívky

20. litopadu: Život s krajtou 

Život s krajtou v humorné formě popisuje příběh osamoceného úředníčka. Šedivý zaměstnanec statistického úřadu si svůj nudný život ozvláštňuje jednak návštěvou vykřičených domů a jednak chovem krajty. Byť se jedná o příběh osamělého muže ve velkoměstě, tak se Prachař nevyhýbá humoru a nadsázce. Klaunská one-man show s dnes už nevídaným živým hudebním doprovodem Pavla Fajta.

Autor: Émile Ajar, Režie: David Prachař, Hrají: David Prachař, Jakub Prachař, Pavel Fajt

27. listopadu: Letem sokolím

Klaunerie Letem sokolím vypráví o podivuhodném přátelství dvou klaunů, náčelníka župy Břéti a jejího jediného aktivního člena Čeňka. Dvojice se ve staré sokolovně urputně snaží připravit na Všesokolský slet. Břéťův sokolský postoj přechází od bohulibého cvičení těla až k dogmatickému prosazování myšlenek zakladatele sokola Miroslava Tyrše, jehož nástupcem se cítí být. Získat uznání pro svou Župu 48 je jeho životním snem. Jeho touha dovede oba cvičence do mezních situací. Nad samotným příběhem však stojí klaunské existence Čeňka a Břéti a jejich permanentně problémového vztahu.

Autor: Petr Jarčevský, Michal Chovanec, Ondřej Klíč, Vojtěch Fatka, Režie:Petr Jarčevský, Hrají: Michal Chovanec, Ondřej Klíč

Více info na webových stránkách.


StageArt CZ (Divadlo Bolka Polívky)

21. listopadu: Mindgame - líbezné vyhlídky

Dušičky jsou za námi, ale po odlehlých pláních anglického Essexu se dál prohání vítr a kvílí meluzína. Podzimní atmosféru nejlépe prožijete při dechberoucím thrilleru MINDGAME – Líbezné vyhlídky, společnosti STAGEARTCZ, ve strhujícím podání Miroslava Etzlera, Petra Halberstadta a Gabriely Míčové. 

Více info na webových stránkách.


Festival: Janáček Brno 2018

17. listopadu - 5. prosince

Program festivalu Janáček Brno 2018 je věnován 100. výročí vzniku Československé republiky. Uvedeno bude kompletní jevištní dílo Leoše Janáčka v inscenacích světových tvůrců, jakými jsou Ivo van Hove, Robert Carsen, Kornél Mundruczó nebo Alvis Hermanis. Za dirigentským pultem se objeví Tomáš Hanus, Tomáš Netopil či Marko Ivanović. 

Kompletní program festivalu najdete na webových stránkách

Foto NdB

Štítky divadlo, balet, listopad, premiéry, Český slavík, webová stránka, Brno, Josef Kovalčuk, Leoš Janáček, David Prachař, Divadlo Husa na provázku, režisér, Jacques Prévert, Bolek Polívka, Pavel Fajt

DIVADELNÍ LISTOPAD: Strhující balet, netradiční klasika..a Český slavík bude!  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.