Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na Flédě dojde k unikátnímu spojení zvučných Korben Dallas a vynikajícího houslisty Adama Baldycha

Stálice slovenské alternativní rockové scény Korben Dallas přijede na Flédu s polským houslistou Adamem Bałdychem. Brněnským koncertem 16. října vyvrcholí jejich společné československé turné. Příznivci jazzrockových fúzí se mohou těšit na překvapivé aranže korbenovských skladeb, zajímavé hudební efekty Bałdychových houslí a uhrančivý baryton Juraje Benetina.

Za osm let od svého vzniku se skupina Korben Dallas vypracovala z undegroundové scény na jednu z nejzajímavějších kapel slovenské alternativy s širokým žánrovým rozpětím. Do rockově laděných skladeb promítá vliv slovenské lidové hudby, world music, klasické hudby i jazzu podpořený řadou zajímavých hudebních spoluprací. Trojice (resp. tveřice, posílená o stálého hosta Ľuba Petrušku z Chiki Liki Tu-a a Tugriki) nahrávala a vystupovala s Anetou Langerovou, Janou Kirschner, pěveckým souborem Cambiar La Música nebo s monumentálním orchestrem Slovenského rozhlasu.

Na podzim se vydává na klubová pódia s polským jazzovým houslistou Adamem Bałdychem. „Vždycky jsme měli velké štěstí na lidi, s nimiž jsme mohli spolupracovat, chyběl nám ale někdo z první jazzové ligy, takže teď jsme si doplnili sbírku. Posluchači uslyší naše písničky v nové podobě, která ale vyznívá velice přirozeně. S Adamem si rozumíme i lidsky, což je pro nás hodně důležité,“ popsal spolupráci Juraj Benetin.

Na jednom pódiu s Adamem Bałdychem se Korben Dallas sešli už na konci roku 2017. V rámci tradičního projektu Mosty–Geszarim společně odehráli více než půl hodinové vystoupení, které je bavilo na tolik, že se ve spolupráci rozhodli pokračovat a rozšířit ji na celovečerní program klubového turné. „Rád tvořím hudbu na hranici žánrů a kultur. V tomto projektu kombinujeme energii rockové kapely s jazzovou sofistikovaností – jde o výjimečné umělecké spojení,” vyjádřil se k němu polský jazzman Adam Bałdych.

Teprve 32 letý houslista Adam Bałdych je uznávaným hráčem. Spolupracoval s předními světovými jazzmany Billy Cobhamem nebo Jimem Beardem, vystupoval na zásadních jazzových pódiích včetně Montreux Jazz Festivalu a hamburské Elbphilharmonie. Díky stipendiu na prestižní škole Berklee College of Music v Bostonu si postupně vypracoval svůj hudební styl.

Překvapivým způsobem v něm kombinuje techniku pizzicato (hra bez smyčce, kdy jsou struny rozechvívány prsty), arpeggio (akordy nejsou hrány najednou, ale rychle tón za tónem jako při hře na kytaru), flažoletové tóny (vytvářené jemným dotykem prstu na určitém místě struny) a flautato (jemná hra smyčce na hmatníku). Výsledkem je větší přirozená barevnost houslí a originální zvukový efekt, jemuž sám říká „breathing violin“ (dýchající housle).

Německý muzikolog a jazzový publicista Ulrich Olshausen o něm napsal, že je „bezpochyby technicky nejrozvinutějším houslistou současnosti a můžeme od něj očekávat téměř cokoli“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung).

Zdroj s použitím TZ

Štítky Korben Dallas, Adam Bałdych, Fléda, housle, koncert, Aneta Langerová, Jana Kirschner, Slovenský rozhlas, Billy Cobham, Jim Beard, Ulrich Olshausen, Berklee College of Music, Frankfurter Allgemeine Zeitung

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Flédě dojde k unikátnímu spojení zvučných Korben Dallas a vynikajícího houslisty Adama Baldycha  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.